Fans gedood door brand in een trein

Vier Italiaanse voetbalfans zijn gistermorgen omgekomen toen hun trein door clubgenoten in een tunnel in brand werd gestoken. Het is het ernstigste voorbeeld van voetbalgeweld in Italië van de afgelopen decennia.

De terugreis van de 1200 supporters van Salernitana begon al met incidenten. Het gelijkspel van hun club uit tegen Piacenza betekende na een jaar in de Serie A degradatie. De spelers van Salernitana verlieten vechtend het veld. De supporters trokken een spoor van vernieling naar het station.

Om acht uur vertrok de trein voor de reis naar Salerno, ten zuiden van Napels. Onderweg werd vaak aan de noodrem getrokken, het interieur van de trein vernield en werden andere treinen met stenen bekogeld. De meereizende politie stond machteloos.

Rond zeven uur 's ochtends kwam de trein aan in Nocera. De politie probeerde tevergeefs gewelddadige supporters uit de trein te krijgen. Een uur later ging de reis verder. In een tunnel trokken supporters aan de noodrem en staken zij de trein in brand. Het aantal slachtoffers was groter geweest als de machinisten er niet in waren geslaagd de trein de tunnel uit te rijden. Negen mensen werden met brandwonden of verstikkingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen.

    • Marc Leijendekker