Duurzaam huis zorgt voor eigen energie

Nooit meer een gas- of stroomrekening ontvangen? Dat kan in een nieuw type woning, het `duurzaam huis', dat zelf evenveel energie opwekt als bewoners verbruiken.

De woning haalt stroom uit zonnepanelen op een lang schuin dak. De warmte komt van zuinige warmtepompen of bestaat uit restwarmte van energiecentrales. Muren en ramen zijn gemaakt van warmtewerend materiaal. Het dak is geïsoleerd met wol. Het tapwater (warm water voor douche, bad en keuken) komt uit thermostaatkranen, doorspoelen van het toilet gebeurt met regenwater. De elektrische apparaten hebben een laag stand-bygebruik en spaarlampen zorgen voor de verlichting.

Het huis zou theoretisch kunnen bestaan zonder aansluiting op stroomkabels of gasbuizen. In de praktijk gaat dat echter niet. In de winter is er te weinig zon om genoeg stroom op te wekken. Bewoners schakelen dan over op het elektriciteitsnet.

In zonnige zomers levert de woning juist stroom aan het net. Dan draait de elektriciteitsmeter achteruit waardoor de energierekening beperkt blijft.

Het duurzame huis is ontwikkeld door energiebedrijf REMU met onder meer de Novem en het Wereld Natuur Fonds. Het huis is tot en met donderdag in de Amsterdamse RAI te zien op de vakbeurs Sustain '99, over allerlei vormen van duurzame energie. Daarna wordt het herbouwd in de nieuwe Utrechtse wijk Leidsche Rijn.

De woning gaat ongeveer 700.000 gulden kosten, waarvan 30.000 gulden nodig is voor de extra energievoorzieningen. De Postbank biedt de koper een aantrekkelijke `groene' hypotheek aan. (ANP)