DNA-profiel bekend van moordenaar Sybine Jansons

De politie beschikt over het DNA-profiel van de nog onbekende man die de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn om het leven heeft gebracht. Het celmateriaal is bij laboratoriumonderzoek op het stoffelijk overschot van het meisje gevonden.

Sybine Jansons verdween op 19 januari van dit jaar toen ze van haar school in Doorn onderweg was naar haar huis in Maarn. Op 24 februari werd haar lichaam gevonden in het water van de Grote Heicop in Breukelen. Ze is daar waarschijnlijk kort voor haar dood achtergelaten door de dader. Uit politieonderzoek is gebleken dat het meisje seksueel is misbruikt voordat ze om het leven werd gebracht.

De politie heeft met het DNA-profiel, dat voor ieder mens uniek is, een belangrijk identificatiemiddel in handen. Tot op heden zijn er bij de politie bijna veertienhonderd tips binnengekomen die tot meerdere vervolgonderzoeken hebben geleid.

Eerder werden zes mannen aangemerkt als mogelijke verdachten, maar onderzoek heeft niet kunnen uitwijzen dat ze iets met de verdwijning of de dood van het 13-jarige meisje van doen hadden.

Een woordvoerder van de politie in Utrecht sluit niet uit dat de zes mannen alsnog zullen worden opgeroepen om een DNA-onderzoek te ondergaan. ,,Dat zou een van de mogelijkheden kunnen zijn. Ook om bepaalde mensen uit te sluiten. Op basis van het DNA-profiel kun je nu heel snel vaststellen of het al dan niet om de verdachte gaat'', aldus de woordvoerder van de politie.

De politie is nog altijd op zoek naar het blauwe ski-jack, de schoenen en een groene O'Neill-portemonnee van Sybine Jansons. De fiets en de rugzak van het meisje werden de dag na de verdwijning bij een grootscheepse zoektocht al teruggevonden.

Bij de zoektocht naar het lichaam in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug tussen Maarn en Doorn werd in januari onder meer gebruik gemaakt van mariniers en F-16's, van waaruit foto's van het gebied zijn gemaakt. Het rechercheteam dat de dood van het meisje onderzoekt bestaat uit zestig personen.