Daders moord prefect Corsica bekennen schuld

Vier van de vijf moordenaars van de Corsicaanse prefect Claude Erignac, in februari '98 dood geschoten in Ajaccio, hebben bekend. Dat is gebleken na langdurige verhoren de afgelopen dagen van vier Corsicaanse nationalisten en hun partners. De sporen van hun mobiele telefoons zouden hen hebben verraden.

De doorbraak in het tot nu toe slepende onderzoek komt de regering-Jospin bijzonder goed uit. Vanmiddag zou de rechtse oppositie in de Assemblée Nationale een motie van wantrouwen indienen naar aanleiding van de affaire met het in brand gestoken strandrestaurant en de illegale operaties uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de inmiddels ontslagen prefect Bernard Bonnet.

Diens advocaat onderstreepte vanmorgen met klem dat de succesvolle aanhouding van de waarschijnlijke moordenaars uitsluitend te danken was aan de tips van Bonnet, die nog steeds vastzit in de Santé-gevangenis. De minister van Binnenlandse Zaken, Jean-Pierre Chevènement, dronk gisteren champagne op zijn kantoor om de antiterrorismebrigade en de geheime dienst te bedanken voor hun geslaagde werk.

Daarmee werd de aandacht extra gevestigd op het feit dat ex-prefect Bonnet ten onrechte een speciaal peloton gendarmerie (GPS) voor Corsica in het leven had geroepen. Die GPS blijkt eerder een strandtent in brand te hebben gestoken en 's nachts een regionale post van de gendarmerie te hebben beschoten. Waarschijnlijk hoopte men hiermee de nationalisten, die een mate van autonomie van Corsica nastreven, tegen elkaar uit te spelen. Misschien dat de rivaliteit met de `gewone' politie ook een rol speelde.

De nu aangehouden bende bestaat uit mensen die lid zijn geweest van de grootste nationalistische beweging, de FLNC Canal Historique, maar daar in teleurgesteld waren geraakt. De onderlinge verdeeldheid en het versagen van de gewapende strijd zou hun hebben tegengestaan. Zij stonden een hardere strijd voor onafhankelijkheid voor. De vermoedelijke leider werkte als manager van een van de gerenommeerde autoverhuurbedrijven op het vliegveld van Ajaccio. Ook de anderen hadden gewone banen. Alleen de man die de kogels zou hebben afgevuurd waar Claude Erignac aan is bezweken, een 39-jarige herder, is nog voortvluchtig.

In de Franse politieke arena is voorzichtig gereageerd op het nieuws. Voor de linkse coalitie is de angel uit het oppositieverwijt van ineffectiviteit van het regeringsbeleid verwijderd. De oppositie kan het oplossen van de moord alleen maar toejuichen. Zij heeft sowieso onvoldoende stemmen in het parlement om de regering in gevaar te kunnen brengen.