CURTIS MAYFIELD

Sinds soulzanger Curtis Mayfield in 1990 tijdens een optreden werd bedolven onder een lichtinstallatie en vanaf zijn nek verlamd raakte, werkt hij langzaam en duurt het maken van een cd een paar jaar. Maar door heruitgave van oud werk lijkt hij actiever dan ooit. Meestal gaat het om al op vinyl uitgebrachte platen, maar soms zit er iets tussen dat nog nooit of in beperkte oplage was verschenen.

Zo is Mayfields redelijk succesrijke lp Back To The World uit 1972 nu samen met de onbekende cd Love uit 1971 als dubbel-cd uitgegeven. Op Back To The World is de typische Mayfield van de jaren zeventig te horen, die met zijn onvaste falsetstem nauwelijks uitkomt boven een groot orkest en wah-wah-gitaren. Maar op Love, tot nu toe een collector's item, is Mayfield `unplugged avant la lettre' te horen. Slechts begeleid door gitaar, bas, drums en conga's, speelt hij niet alleen ingetogen versies van zijn orkestrale soulnummers, maar ook oudere liedjes van The Impressions, de groep uit Chicago waarmee hij zijn carrière begon. Op Love is het alsof Mayfield nummers als `You Must Believe Me' en `Ghetto Child' heel informeel en ontspannen staat te spelen in een café.

Hier en daar hier hapert hij en zijn zang is ook niet altijd even toonvast, maar desondanks blijven alle nummers overeind. Love laat horen dat Mayfields muziek ook zonder mooie versieringen behoort tot de beste soul die is gemaakt.

Curtis Mayfield: Back To The World/Love (Sequel Records NEM CD 967)

    • Bernard Hulsman