Bokkensprongen

De Nederlandse voetbalcompetitie dreigde na het vroege kampioenschap van Feyenoord als een nachtkaars uit te gaan, maar op de valreep sloeg toch nog de vlam in de pan. Het labiele PSV verzekerde zich in de laatste minuut van de wedstrijd tegen FC Utrecht van de derde plaats op de ranglijst waardoor het aan de voorronde van de Champions League mag deelnemen. De Eindhovense dank ging uit naar scheidsrechter Jol die het team bij een 2-0 achterstand een strafschop cadeau gaf.

De meest succesvolle trainer van het afgelopen seizoen was Co Adriaanse van Willem II. Met een modaal elftal legde hij beslag op de tweede plaats. De vereniging `Coaches Betaald Voetbal' bleek daarvan allerminst onder de indruk. Zij stuurde Co een brandbrief in plaats van een gelukstelegram. Hem werd daarin te verstaan gegeven dat hij door de CBV was geschorst wegens het schenden van de gedragscode.

In een van zijn vele openhartige interviews had de Amsterdammer denigrerende opmerkingen gemaakt over bondscoach Rijkaard en PSV-voorzitter Van Raaij. De een noemde hij een beunhaas met een flutdiploma, de ander een sprekende lampenkap. Tot zondagavond kreeg het orakel van Willem II de kans zich te excuseren, maar hij vergat het of weigerde terug te krabbelen.

De clubs, die in de loop van dit seizoen hun trainer ontsloegen, bleef bitter weinig bespaard. NAC dat Ron Spelbos in maart aan de dijk zette, degradeerde direct naar de eerste divisie, RKC en Sparta die op 26 oktober en 7 december afscheid namen van respectievelijk Peter Boeve en Hans van der Zee, werden tot het spelen van de nacompetitie veroordeeld. De weggestuurde trainers zullen er niet om rouwen.

Vooral Sparta, dat altijd in de hoogste afdeling heeft gespeeld, krijgt het nu erg moeilijk. Met Excelsior, Helmond Sport en FC Groningen zit het in een pittige groep. RKC heeft het op papier aanzienlijk makkelijker met tegenstanders als Emmen, FC Zwolle en Dordrecht. Het is al de vierde keer dat RKC het vege lijf via de nacompetitie moet zien te redden. De Waalwijkers weten bijna niet anders meer.

Aan de Krommedijk kan Dordrecht-voorzitter Frans Derks z'n geluk niet op. Veertiende worden in de eerste divisie en dan toch uitzicht krijgen op promotie naar de eredivisie, dat is alleen in Nederland mogelijk. Het periodesysteem en de daaruit volgende reeks wedstrijden mogen dan aantrekkelijk zijn voor sommige penningmeesters, zij leiden in dit geval tot een wel erg kromme situatie.

Dordrecht, met ruim duizend toeschouwers per thuiswedstrijd het lelijke eendje van de eerste divisie, kwam in de vierde periode van acht wedstrijden plotseling bovendrijven door met negentien punten tweede te worden achter de latere kampioen Den Bosch. Terwijl het elftal van trainer Robert van Beek in de derde periode nota bene zeven van de acht keer had verloren. Het is de charme en de zwakte van de eerste divisie dat dergelijke bokkensprongen mogelijk zijn.

Gert Aandewiel, de aanvoerder van Dordrecht, kan er nauwelijks mee zitten. ,,Voor ons is de nacompetitie gewoon een lekker toetje. We hebben niets te verliezen'', zegt hij. Ook Frans Derks, nog even ijdel en ambitieus als tijdens zijn carrière als scheidsrechter, koestert de underdogrol, maar droomt van een stunt. Hij weet als geen ander dat de bal rond is en de krachtsverschillen kleiner dan men denkt. ,,Van Excelsior hebben we dit seizoen twee keer gewonnen'', herinnert hij zich, ,,en Emmen moest er aan de Krommedijk eveneens aan geloven.

Zelfs de nummer veertien van de eerste divisie heeft een kans van 25 procent om tot het walhalla van het betaald voetbal door te dringen. Cambuur gaf vorig seizoen het goede voorbeeld door in de nacompetitie veertien punten uit zes wedstrijden te halen en ten koste van FC Groningen de sprong te maken. Waarna het bijna failliet ging, maar zich tot ieders verrassing in de eredivisie wist te handhaven.

    • Ben de Graaf