Blokker: Beatle-beeld

Op zondag 6 juni, precies 35 jaar na het nog altijd beroemdste popconcert uit de Nederlandse geschiedenis, wordt bij de veilinghal in Blokker (nu Oosterblokker) een monument onthuld dat herinnert aan het eerste Nederlandse optreden van The Beatles. Het dubbele optreden ('s middags en 's avonds) bleef ook het enige dat de groep in ons land gaf.

Omwonenden van het parkje waar het Beatlemonument komt te staan torpedeerden aanvankelijk de plannen omdat zij het voorgestelde ontwerp te pompeus vonden. Om die bezwaren weg te nemen maakte de Groningse beeldend kunstenares Harma Heikens een aanzienlijk kleiner ontwerp. Drie meter hoog en vier meter breed meet de uiteindelijke versie van haar kunstwerk dat eruit ziet als een grote zachtoranje platenhoes op een podium met grote geluidsboxen en een typische jaren-zestigradio.

Op de reuzenhoes staan de titels van alle nummers die de Beatles in Blokker speelden plus portretjes van Paul, John, George en Ringo. Dat laatste is niet historisch verantwoord want drummer Ringo Starr was er indertijd niet bij. Hij was ziek en liet zich vervangen door Jimmie Nicol.

Bij een stemming vonden fans dat Ringo er toch op moest omdat het monument een eerbetoon is aan The Beatles. Overigens wordt Jimmie Nicol wel ergens vermeld.

De kosten van 90.000 gulden zijn opgebracht door de gemeenten Drechterland en Hoorn, de provincie Noord-Holland en ruim veertig sponsors. (ANP)