Blijlevens achtste in sprint, nog wel in paars

In een zwaar pinksterweekeinde zijn de scherpe kanten van de sprint van Jeroen Blijlevens in de Ronde van Italië. Na de beklimming van de Gran Sasso, met winst voor bergkoning Marco Pantani en de tijdrit van Ancona met de zegepraal voor roze-truidrager Laurent Jalabert, kreeg de Nederlandse sprinter gisteren in de elfde etappe over vlak terrein klop van Mario Cipollini. Blijlevens eindigde als achtste, maar behield wel de paarse trui van de leider in het puntenklassement.

Een droomwens van Pantani gaat intussen niet door. Niet hij maar Jalabert draagt het roze als de karavaan vandaag in zijn stad Cesenatico finisht. De voorsprong die de klimmer zaterdag nam, werd een dag later door Jalabert in de tijdrit teniet gedaan. Beide renners staan op gelijke hoogte in de algemene rangschikking. Omdat Jalabert hoger staat in het puntenklassement dan Pantani, draagt hij reglementair de leiderstrui.

De Giro is nog lang niet gedaan en de dopingperikelen zijn dat ook niet. Gistermorgen stonden de controleurs van het Italiaans Olympisch Comité weer op de stoepen van de rennershotels om van Italiaanse coureurs bloed en urine af te nemen. Ze trokken zich niets aan van het veto van de door Hein Verbruggen voorgezeten wereldwielrenunie UCI. De meeste renners weigerden medewerking, daarin gesteund door de UCI. Alleen de renners van Mapei voldeden en dat leidde een vete in tussen Pantani en Tafi. De een is de beste ronderenner, de ander Italiaans kampioen en beste eendagsrijder.

In Frankrijk was het stil aan het dopingfront. In de Midi Libre trapten de coureurs in de aanloop naar de Tour de France ontspannen op de pedalen. De 25-jarige Benoit Salmon, prof sinds 1995, behaalde zijn grootste triomf. De slotetappe was voor de Kazak Vinokourov.

In de profronde van Groot-Brittannië sloeg Leon van Bon op de eerste dag toe. De Nederlander nam een paar seconden voorsprong in het openingscriterium in het hart van Londen, won de etappe, hulde zich in de leiderstrui en eindigde gisteren in de tweede etappe naar Portsmouth op de derde plaats. (ANP)