Australië verliest opnieuw

Australië, vooraf een van de favorieten, heeft bij het WK zijn tweede nederlaag geleden. Na het eerdere verlies tegen Nieuw Zeeland kwamen de `Aussies' zondag tien runs tekort tegen Pakistan. ,,We hebben vandaag laten zien we beter dan Australië zijn. Als we zo spelen, kunnen we iedereen verslaan'', zei de Pakistaanse aanvoerder Wasim Akram. Het nog ongeslagen Pakistan is nu zo goed als zeker van een plaats in de volgende ronde, de Super Six.

Voor Australië wordt het moeilijk om vroegtijdige uitschakeling te voorkomen. Zelfs als de ploeg de resterende poulewedstrijden tegen Bangladesh en West-Indies wint, is plaatsing bij de laatste zes nog niet zeker. Mogelijk moet het rungemiddelde dan doorslag geven. De Australische aanvoerder Steve Waugh bleef ondanks de heikele positie van zijn ploeg optimistisch. ,,Laat iedereen ons maar afschrijven, dat zorgt voor een extra motivatie.''

Pakistan kwam in Headingley tegen Australië battend tot een imponerende 275 voor 8. Met name Inzamam-ul-Haq (81) en Abdul Razzaq (61) waren in vorm. Australië deed nog een dappere poging om aan de score van de Pakistanen te komen. Aanvankelijk ging dat zelfs heel goed, maar in de slotfase maakten de Aussies, gestoord door de invallende duisternis, te weinig runs. De laatste vier wickets leverden slechts zeventien runs op (265 all out). De duizenden Pakistaanse fans vierden de zege van hun ploeg uitbundig. Een aantal van hen hadden na de val van het negende Australische wicket het veld bestormd. Het duurde even voordat de wedstrijd kon worden hervat. De Australische spelers hebben gedreigd het WK te verlaten als de veiligheid op de velden niet verbeterd.

De West-Indies bleven gisteren in poule B in de race door met zeven wickets te winnen van Nieuw Zeeland, dat aan bat niet verder kwam dan 156 runs. Wicketkeeper Ridley Jacobs ving liefst vijf man uit. Hij was later ook de topscorer van zijn ploeg met 80 runs not out. Met nog 34 ballen voor de boeg, passeerde West-Indies de score van de tegenpartij (158 voor 3). Aanvoerder Brian Lara, die wordt beschouwd als de beste batsman ter wereld, maakte 34 runs. Hij werd spectaculair uitgevangen door Dion Nash.

Ook opvallend was de prestatie van de Indiër Sachin Tedulkar. Hij scoorde tegen Kenia 140 runs not out. De 26-jarige Tedulkar was pas 24 uur voor de wedstrijd teruggekeerd in Engeland, nadat hij wegens de dood van zijn vader vier dagen in zijn vaderland was geweest. Uiteraard droeg hij zijn topscore op aan zijn vader. Na zijn honderdste run hief Tedulkar zijn hoofd richting de hemel. India won het duel met 94 runs.

Engeland leed zaterdag een hele gevoelige nederlaag. Zuid-Afrika won het titanenduel tegen het thuisland met liefst 122 runs. De 103 runs, die Engelsen maakten, was de laagste score ooit in een wedstrijd tegen de Zuid-Afrikanen. Na 41 overs was de innings op The Oval in Londen voorbij. Fastbowler Allan Donald was de grootste plaaggeest van de thuisspelers met de prachtige cijfers 4 voor 17. Zuid-Afrika maakt tot nu toe vooral bowlend grote indruk. Engeland dacht nog een kans te hebben toen de tegenstander battend op 225 voor 7 waren uitgekomen. Herschelle Gibbs (60) en Gary Kirsten (45) hadden een succesvolle partnership. Zuid-Afrika staat met anderhalf been bij de laatste zes, Engeland moet vandaag winnen van Zimbabwe om niet in de problemen te komen.