Abdullah's baby

Veel aanzien heeft Abdullah tot voor kort nooit gehad in zijn dorp. Nu heeft een bedoeïen toch al niet veel status in Egypte en als je ook nog eens doof bent oogst je weinig respect. Abdullah woont in een strandhut aan de rand van Sayadeen aan de Golf van Aqaba.

Sinds anderhalf jaar heeft het leven van Abdullah echter een verrassende wending genomen. In korte tijd is hij uitgegroeid van een geboren loser tot de plaatselijke held. Dat heeft alles te maken met de komst van een dolfijn die al twee jaar voor Abdullah's strandhut in zee zwemt.

De dolfijn raakte met Abdullah bevriend. Voor hij iedere ochtend met zijn bootje uitvaart, begroet Abdullah de dolfijn als een geliefde. Sinds hij met `zijn' dolfijn zwemt, kan hij voor het eerst in zijn leven ook horen.

De bijzondere relatie heeft Abdullah's populariteit snel doen stijgen. Jongetjes van twaalf, dertien jaar lopen vol ontzag de hele dag om hem heen. Ook de volwassen dorpsbewoners raken niet over hem uitgepraat. Zij beschouwen Abdullah als de man die Sayadeen welvaart gaat bezorgen nu steeds meer toeristen een stop in het stoffige dorp maken – voorheen reden zij er altijd zo snel mogelijk langs op weg naar het wilde nachtleven van Sharm-el-Sheikh of Dahab. Tegenwoordig zwemmen soms wel twaalf toeristen per dag tegen betaling met de dolfijn.

Iedere middenstander in Sayadeen weet dat de zaken in de toekomst alleen maar beter worden. De dolfijn is namelijk zwanger. En welke toerist wil nou niet snorkelen met een babydolfijn? Toeristenbureaus in Sharm-el-Sheikh schijnen al excursies naar Sayadeen te plannen. Niet iedereen is daar overigens even blij mee.

Martin, een `eeuwige backpacker' uit Engeland van eind dertig, maakt zich grote zorgen. Hij bivakkeert al een week of zeven in een hutje aan zee, op vijftig meter afstand van Abdullah's onderkomen. De oud-derdejaarsstudent biologie schudt meewarig het hoofd als hij aan de toekomst van de dolfijn denkt. Wat als straks tientallen toeristen per dag aan de babydolfijn gaan zitten frunniken? Volgens hem raken de dolfijnen zo gestresst dat ze vluchten. ,,En dan heeft iedereen verloren: de dolfijn, de bedoeïen en de Egyptenaren die hier wonen.'' Hij heeft daarom besloten tot actie over te gaan om het droeve lot van Sayadeen af te wenden. Iedere ochtend loopt hij naar het vijf kilometer verderop gelegen Hilton-hotel om buitenlandse natuurorganisaties te bellen die zich om het welzijn van de aanstaande babydolfijn zouden kunnen bekommeren.

Maar wat vindt Abdullah ervan als onderzoekers uit Europa komen om de dolfijn en haar jong te beschermen? Tja, Abdullah heeft zo zijn bedenkingen, zegt hij. Natuurlijk wil hij niet dat de dolfijn en haar jong verdwijnen. Maar tegelijkertijd is hij bang dat zijn verworven status op het spel komt te staan als vreemde mensen zich met de dolfijn gaan bemoeien. Daarom heeft Abdullah aan Martin onthuld wat zijn dorpsgenoten al maanden weten: hij, Abdullah, is de vader van de aanstaande babydolfijn. En welke vader wil er nou dat er met z'n kind wordt gesold?

    • Jan-Pieter Visschers