AARDAPPELSALADE MET ROMIGE ROQUEFORT-DRESSING

De dagen van de aardappelsalade komen in zicht. Het handige van deze salade is dat de dressing ruim van te voren kan worden bereid zodat de eindbereiding in een wip is geklaard. Uitgangspunt is wel een zelfgemaakte mayonaise. Dat lijkt veel werk, maar met een handmixer is mayonaise zo gemaakt; en zoveel lekkerder dan die fabrieksmayonaise uit een pot. Zorg dat eierdooier, mosterd en olie op kamertemperatuur zijn. Roer in een hoge kom de dooier los samen met een dessertlepel mosterd, een halve uitgeperste citroen en wat zout. Zet de mixer erop en voeg bij kleine scheutjes tegelijk 2 dl olie al kloppend toe. Zodra het mengsel enig volume krijgt kan de hoeveelheid toegevoegde olie worden vergroot. Voeg pas nieuwe olie toe als de vorige hoeveelheid geheel is opgenomen in de emulsie. Gebruik niet te zwaar smakende olijfolie voor de mayonaise; een mengsel van half zonnebloemolie, half olijfolie extra vierge is lekker of een mengsel van twee kwaliteiten olijfolie, bijvoorbeeld olijfolie en olijfolie extra vierge. De verkregen hoeveelheid mayonaise is meer dan er voor de roquefort-dressing nodig is, maar een restje zelfgemaakte mayonaise kan toch geen probleem opleveren. Bewaar de mayonaise afgedekt met plastic folie op een koele plaats maar niet in de ijskast. Bereiding: Doe mayonaise, zure room, citroensap, stengel-ui, peterselie en roquefort in een keukenmachine en maal alles tot een gladde en homogene saus. Proef de saus; afhankelijk van hoe zout de roquefort is, moet er misschien nog wat zout aan de dressing worden toegevoegd. Maal er peper naar wens bij. Bewaar de saus, afgedekt door folie, tot gebruik op een koele plaats. Maak de salade vlak voor gebruik. Halveer de aardappels overlangs en snijd ze overdwars in plakken van 1 cm dik. Kook de plakjes in gezouten water gaar, giet ze af in een vergiet en laat ze uitlekken. Doe de hete aardappels over in een ondiepe serveerschaal, giet de roquefort-dressing erover uit en schep de salade luchtigjes om. Serveer direct. Het aantrekkelijk van dit voorgerecht is dat de aardappelsalade lauw wordt geserveerd zodat de smaken goed loskomen.

    • Florine Boucher