Weer ritzege voor Blijlevens in Giro d'Italia

Vier dagen na zijn krachtsexplosie in de straten van Messina heeft Jeroen Blijlevens opnieuw toegeslagen in de Ronde van Italië. De 27-jarige renner uit de TVM-ploeg schreef gisteren de zevende etappe op zijn naam. In de sprint van de etappe van Foggia naar Lanciano versloeg de Brabander onder anderen de te snel voor de Let Roman Vainsteins en de Italiaan Fabrizio Guidi. De Fransman Laurent Jalabert behield de leiding in het algemeen klassement.

Blijlevens was na afloop in de wolken. ,,Ik ben de beste sprinter van de eerste week. Ik ben hier beter dan Mario Cipollini'', zei Blijlevens in een verwijzing naar de Italiaanse glamourboy die tot dusverre de hooggespannen verwachtingen niet waar kan maken. Door zijn overwinning verstevigde Blijlevens zijn koppositie in het puntenklassement. ,,Het is mijn bedoeling de paarse trui naar de eindstreep in Milaan te brengen'', zo kondigde hij gisteren aan.

De zege van de Nederlander kwam aan het eind van een bewogen dag. Enkele uren voor de start protesteerde het peloton, met toestemming van de ploegleiders, tegen de dopingcontroles van het Italiaans Olympisch Comité (CONI). De renners betoogden dat ze zich alleen onderwerpen aan de gezondheidscontroles van de wereldwielrenunie UCI. Volgens een aantal toprenners, onder wie Tourwinnaar Marco Pantani, zijn de hygiënische omstandigheden bij de bloedtesten van CONI beneden de maat. CONI kondigde aan nog tweemaal langs te komen in de Giro d'Italia.

Ook Blijlevens mengde zich na afloop in de discussie. ,,Controles zijn noodzakelijk'', zei de ritwinnaar. ,,Maar ik geloof dat het er nu wel teveel zijn. Vergeet niet dat we allemaal zijn gecontroleerd voor de start van de Giro.''

Blijlevens bracht zijn totaal aan etappezeges in de grote ronden op tien: vier in de Tour, vier in de Vuelta en twee in de Giro. Na Gerben Karstens, Jean-Paul van Poppel en Erik Breukink is hij de vierde Nederlander die in de drie grote etappekoersen ritten heeft gewonnen.

De achtste etappe gaat vandaag over 253 kilometer van Pescara naar de Gran Sasso d'Italia. De rit eindigt met een beklimming van 27,1 kilometer naar een hoogte van 2.130 meter in de Abruzzen. Morgen staat een individuele tijdrit op het programma.

Tom Cordes heeft gisteren de proloog van de 48ste editie van Olympia's Tour gewonnen. De renner uit de Piels-formatie legde de 7,1 kilometer in Oss af in 8.28,53 minuten. Tweede werd de Belg Chris Deckers met een achterstand van 0,18 seconden. Cordes' landgenoot Marcel Duijn eindigde als derde op 0,35 seconden.

Benoit Salmon won gisteren de vierde etappe van de Midi Libre. De Fransman kwam na 184 kilometer tussen Perpignan en Bezièrs met voorsprong over de streep. De Spanjaard Alberto Martinez liep een minuut en tien seconden achterstand op, maar behield de leiding in de algemene rangschikking.