VS stelt sancties tegen EU uit

Washington zal de sanctiemaatregelen tegen de Europese Unie voor het importverbod op Amerikaans hormonenvlees uitstellen tot eind juli. Dat heeft de Amerikaanse onderhandelaar Peter Scher gisteren gezegd. De Verenigde Staten zullen de Wereldhandelsorganisatie WTO tijdens een bijeenkomst op 3 juni vragen om toestemming voor het nemen van sanctiemaatregelen, aldus Scher. Hij verwacht echter dat de EU de WTO zal vragen om bemiddeling over de omvang van de schade. Deze zal ongeveer 30 dagen in beslag nemen, tot 13 juli. De Amerikanen hebben daarna volgens Scher het recht om binnen 10 dagen sanctiemaatregelen in werking te stellen. De VS bestrijden de EU-stelling dat de consumptie van met hormonen behandeld vlees schadelijk is voor de volksgezondheid. Washington dreigt met invoertarieven van 100 procent voor producten uit de EU. (Reuters)