Vrouwelijke stierenvechter ruimt het veld

Ze had nooit gedacht dat het uiteindelijk haar eigen collega's zouden zijn die haar het leven in de arena onmogelijk zouden maken. Niet de stier, maar het machismo in de wereld van de corridas bleek de grootste vijand van Cristina Sánchez (27). Spanjes bekendste vrouwelijke stierenvechter lichtte donderdag haar besluit toe om de arena definitief de rug toe te keren: omdat ze geboycot is door een meerderheid van haar mannelijke collega's, die niet samen met haar op wil treden.

Zichtbaar gedesillusioneerd, kwaad en aangeslagen, deed Sánchez verslag van haar teleurstellingen. Haar aangekondigde vertrek valt midden in het Madrileense stierenvechtfestival van Sint Isidoor en dat is niet toevallig. Precies een jaar geleden vierde Sánchez triomfen tijdens haar Isidoor-debuut in de Madrileense arena Las Ventas.

Maar zelfs het succes bij het moeilijke Madrileense publiek mocht niet baten. Sánchez' naam bleef ook afgelopen jaar onvermeld op de posters van belangrijke evenementen. ,,Ik moest genoegen nemen met arena's die niet van mijn categorie zijn'', aldus Sánchez.

Sánchez begon op 16-jarige leeftijd met stierenvechten. In 1996 ontving ze uit handen van de nestor van de Spaanse stierenvechters, Curro Romero, het zwaard en de cape als professionele matadora de toros. Ondanks deze belangrijke steun moest ze voortdurend vechten tegen kritiek van het puriteinse deel van de liefhebbers. Vooral haar gebrekkige beheersing van de eindstoot met het zwaard moest het daarbij ontgelden. Maar ook van de onderliggende kritiek maakte de meesten geen geheim: vrouwen horen niet in de arena.