Verbijstering na vertrek topman Van Leer

Topman Willem de Vlugt van Van Leer is gisteren opgestapt. Maar de onderhandelingen met het Finse Huhtamäki over een overname beginnen volgende week. ,,Er zijn nog 14.999 goede mensen over'', reageert de Finse topman Peltola.

De aandeelhouders wisten niet allemaal hoe hij precies heet. Van der Vlugt of De Vlugt – hij werd zelfs de heer Van Leer genoemd. Maar zijn ontslag – zonder uitleg – liet de zaal in verbijstering achter.

Ging het om de omstreden 9 miljoen gulden aan optierechten die Willem `Bill' de Vlugt incasseerde na de koersexplosie van 5 mei? Nee, als we de woorden van president-commissaris I. Samrén mogen geloven. ,,Wat er met die rechten gebeurt, bepaalt het individu.'' Bovendien blijven de andere drie bestuurders, die samen 11 miljoen verdienden, gewoon zitten.

Ging het om de mogelijke overname van Van Leer door het Finse Huhtamäki, dat op 4 mei bereid bleek 2 miljard gulden te betalen voor Van Leer? Maar was De Vlugt dan juist voor of tegen? En met wie verschilt hij van mening? Met zijn drie medebestuursleden of met de raad van commissarissen en dus ook met dezelfde commissarissen die het bestuur vormen van de Stichting Van Leer, eigenaar van de meerderheid van de gewone aandelen van het bedrijf?

,,Ik begrijp uw groeiende irritatie'', zei de president-commissaris. ,,Maar ik wijk geen millimeter. Alles wat ik zeg, doet het bedrijf schade.''

Een neef van oprichter Bernard van Leer, J.B. Kalker die veertig jaar voor het bedrijf heeft gewerkt, nam het woord. ,,Door niets te zeggen, doet u het bedrijf ook schade.'' Eerder had hij al laten merken buitengewoon ongelukkig te zijn over de optiewinsten.

De aandeelhouders kwamen vanaf de eerste minuut in het geweer. ,,Niemand heeft belangstelling voor de andere agendapunten'', begon een aandeelhouder toen hij hoorde dat de handel in het aandeel op de beurs was opgeschort. Maar hij werd meteen afgekapt. Alle belangrijke zaken – de geruchten, het `bod' – moesten wachten tot punt acht, de rondvraag.

Die begon met een mededeling. Om vijf over elf las De Vlugt voor dat hij opstapt. Een openbare vernedering die hem kennelijk door de commissarissen is opgedrongen. Na afloop voegde De Vlugt er vrijwel niets meer aan toe: ,,Ik mag helaas niets zeggen.''

Ook de Stichting, die zijn inkomsten doorsluist naar een van Nederlands grootste charitatieve instellingen, de Bernard van Leer Stichting, zei niets: ,,Wij wachten op het advies van de raad van bestuur en de raad van commissarissen'', zei directeur Leliveld.

Directeur aandelen Alex Otto van Delta Lloyd, de enige andere aandeelhouder met een belang van meer dan 5 procent, was teleurgesteld over het gebrek aan openheid. ,,Waar is zo'n vergadering dan voor'', vroeg hij zich gistermiddag af. Hij betreurt ook het vertrek van De Vlugt. ,,Hij had beter op zijn opties kunnen blijven zitten en de communicatie met de raad van commissarissen (die niet van te voren op de hoogte was gesteld, red.) was hoogst ongelukkig. Maar De Vlugt heeft volgens ons steeds het algemeen belang van de onderneming gediend. We hopen nu dat de dialoog met Huhtamäki, of met een andere partij, gewoon doorgaat. De markt had geen hoge waardering voor het bedrijf in zijn huidige omvang. Een fusie of samenwerking met een ander bedrijf lijkt noodzakelijk.''

Voor de Finnen is het vertrek van De Vlugt geen aanleiding om hun plannen te wijzigen. Topman Timo Peltola van Huhtamäki is ook geïnteresseerd in Van Leer zonder topman. ,,Er zijn nog steeds 14.999 goede mensen over. Eén man kan niet het verschil maken.'' Deze week zijn er volgens Peltola een paar ,,obstakels'' uit de weg geruimd. Daarmee doelt hij niet op De Vlugt. ,,Nee, nee, we hebben afspraken gemaakt over de wijze van onderhandelen. De gesprekken beginnen volgende week.''

Voor de werknemers van Van Leer kwam het opstappen van De Vlugt als een volkomen verrassing. Binnen de onderneming is de onrust behoorlijk toegenomen, stelt Leo Smids, voorzitter van de ondernemingsraad van Van Leer Services. ,,We willen nu toch wel graag op korte termijn meer weten over de personele consequenties van zo'n eventuele overname.''

    • Remmelt Otten