V-raad verlengt olie-programma met Irak

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht eenstemmig besloten het olie-voor-voedselprogramma tussen Irak en de VN met zes maanden te verlengen. Onder dit programma mag Irak voor ruim 5 miljard dollar per zes maanden olie exporteren en voor de opbrengst onder andere voedsel en medicijnen kopen voor zijn bevolking. Deze lijdt onder de in 1990, na de Iraakse invasie van Koeweit, afgekondigde handelssancties tegen het land.

In de Veiligheidsraad wordt sinds enkele weken gepraat over Brits/Nederlandse en Russische voorstellen respectievelijk de limiet van 5 miljard dollar af te schaffen en buitenlandse investeringen in de olie-industrie toe te staan dan wel de sancties op te schorten, mits Bagdad weer akkoord gaat met een vorm van wapencontrole. De Raad, die al jaren verdeeld is over de kwestie-Irak, is het echter nog lang niet eens hoe het uiteindelijke voorstel eruit moet gaan zien. Irak heeft het Brits/Nederlandse voorstel onmiddellijk afgewezen. (AFP, Reuters)