Uit de hand gelopen picknick

Pinkpop is al dertig jaar berucht om zijn modderpoelen, hyperactieve muzikanten en rondvliegende bierblikjes. Ondertussen is Pinkpop uitgegroeid tot het langstlopende popfestival in Nederland. Dit Pinksterweekend treden onder andere Red Snapper, Robbie Williams, Underworld, Ilse De Lange en Alanis Morissette op.

Niet iedereen juicht de groei en de popularisering van het festival toe. In VARA TV Magazine maakt popjournalist Jan Vollaard korte metten met Pinkpop: `Het festival [...] is afgezakt tot een cynisch stemmende reclamezuil voor de concertkaartjes- en platenindustrie. [...] Van het risicoloze grijze-muizenprogramma gaat een ongekende voorspelbaarheid uit.' Uitvoerend producente Ynske Rodenhuis, die voor de NPS samen met een team van 135 mensen de live registratie op televisie verzorgt, reageert: ,,Die Vollaard heeft al zoveel meegemaakt, die is het festival duidelijk ontgroeid. Pinkpop is vooral voor kids vanaf vijftien jaar bedoeld. Wie hardere en experimentelere muziek wil horen, moet naar Dynamo Open Air of Lowlands, dat wel eens de kweekvijver voor Pinkpop wordt genoemd. Wie eenmaal op Pinkpop staat, dreigt inderdaad gevestigd te raken.''

,,Pinkpop is een uit de hand gelopen picknick, ooit begonnen als een hippiefeestje op een grasveld. Nu het een groot festival is geworden, spelen er steeds meer belangen mee. Een groter opgezet programma moet met hetzelfde geld als daarvoor worden gemaakt, en ook artiesten beginnen steeds meer te eisen. Zo wil Underworld per se zijn eigen geluid leveren, wat wij vervolgens - heel lastig - moeten aftappen.''

Onwillige managers en slecht gehumeurde muzikanten horen bij het Pinkpop-meubilair. ,,Robbie Williams heeft zonder opgaaf van redenen zijn interview afgezegd, maar daar schijnt hij fameus om te zijn. En cameramensen die met een handheld camera op het podium staan, moeten oppassen dat ze niet te dicht bij de muzikant komen, want die kunnen flink agressief reageren.''

Rodenhuis, die onafhankelijk van Pinkpop-organisator Jan Smeets werkt, heeft al jarenlange ervaring met het maken van muziekprogramma's. ,,Om dit te doen moet je op zijn minst van de gekte van muziek houden, van de muzikanten die uit de bocht vliegen en zich ontladen op het podium. Tijdens het maken van programma's over ballet en opera heerst een hele andere sfeer. Dan moet je ervoor zorgen dat de temperatuur in de ruimte precies goed is voor de spieren van de balletdanser. Of je krijgt te maken met een diva die zich ziek meldt omdat ze te weinig aandacht heeft gekregen. Maar ons werk drijft wel op het respect voor de artiesten, want we zijn tenslotte afhankelijk van hun prestaties.''

Pinkpop live, zondag, Radio 3, 16.04-24.00u.; maandag, Ned.3, 12.07-18.00u. en 20.23-0.12u.; maandag, Radio 3, 9.04-24.00u.

    • Mariska Graveland