Syrië wil met Israel praten

Syrië heeft zich gisteren nog eens uitdrukkelijk bereid verklaard de vredesonderhandelingen met Israel te hervatten waar zij in 1996, toen Benjamin Netanyahu als premier van Israel aantrad, waren gebleven, en Jeruzalem opgeroepen dan tegelijk met Libanon te praten. Het officiële Syrische radiostation deed een beroep op de gekozen Israelische premier, Ehud Barak, het vredespad met Syrië en dat met Libanon als één te behandelen ,,aangezien de twee verenigd zijn''. Daarmee herinnerde Syrië eraan dat het een doorslaggevende invloed in Libanon heeft. Barak heeft tijdens zijn verkiezingscampagne en na zijn verkiezing beloofd binnen een jaar de Israelische troepen uit Zuid-Libanon terug te trekken, wat dus een regeling met Syrië noodzakelijk maakt. Onderhandelaars van de toenmalige Israelische premier Shimon Peres hadden in 1996 naar verluidt ingestemd met een volledige terugtrekking uit de Hoogvlakte van Golan, die Israel in de oorlog van 1967 had bezet. Netanyahu wilde hier echter niet van weten, en het vredesproces zit sindsdien vast. (AP)