Politie schiet op betogers in Paramaribo

De betogingen tegen de prijsstijgingen in Paramaribo worden steeds massaler en grimmiger. Agenten van de mobiele eenheid openden gisteren het vuur op betogers. Daarbij viel een onbekend aantal gewonden. Ook zette de politie peperspray in.

De ongeregeldheden begonnen na een betoging bij de Nationale Assemblee. Betogers die huiswaarts keerden, bekogelden plotseling een showroom van Daewoo in de Gravenstraat met stenen. De showroom is eigendom van de zakenman-politicus Dilep Sardjoe, leider van een groepje hindoestaanse politici die onder de naam BVD de regering-Wijdenbosch steunt. In Suriname geldt Sardjoe als verpersoonlijking van corruptie en zelfverrijking. Daarna verspreidde de menigte zich over Paramaribo, waarbij winkelruiten en auto's werden vernield.

Donderdag ging het er ook al grimmig aan toe in Paramaribo. Toen braken enkele duizenden betogers door een kordon van de mobiele eenheid, die de Nationale Assemblee beschermden. De Assemblee achtte de situatie opnieuw te onveilig om te vergaderen.

De onrust hangt samen met de snelle koersval van de Surinaamse gulden, waardoor de eerste levensbehoeften onbetaalbaar zijn geworden voor veel Surinamers. Banken en scholen in Suriname zijn al twee dagen dicht, pompstations sloten zich gisteren bij de staking aan. De federatie van groententelers zegt vanaf maandag geen groente meer naar de Centrale Markt te brengen. Ook personeel van het Academisch Ziekenhuis besloot gisteren te staken. Dat is opmerkelijk, omdat het personeel is aangesloten bij de Moederbond. Een van de topmannen van die bond, Errol Snijders, is de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

Vice-president Pretaap Radhakishun heeft donderdag de Surinaamse media gewaarschuwd voor opruiende berichtgeving. Het Surinaamse consulaat weigerde deze week journalisten van verschillende Nederlandse media, waaronder NRC Handelsblad, een visum.

De betogers hebben aangekondigd zondag bij terugkeer van president Wijdenbosch de landingsbaan van vliegveld Jopie Pengel te blokkeren. Het is de vraag of dat nodig is, want volgens geruchten zou de president gisteren via een sluiproute al naar Paramaribo zijn teruggekeerd. Dit viel gisteren niet te bevestigen.

Wijdenbosch vertrok maandag ondanks de crisis met een dertienkoppige delegatie naar Ghana. Ronald Hooghart, leider van de ambtenarenbond CLO, rekende gisteren voor dat die reis Suriname 140.000 Nederlandse gulden heeft gekost en 85.000 dollar daggeld. De tickets zouden zijn gekocht bij een reisbureau in Amsterdam waarin de zaakgelastigde in Brussel, Carlo Spier, belangen heeft.