Omzet IT-branche schiet omhoog

De omzetten in de IT-branche blijven fors groeien. Vorig jaar boekten de 25 grootste bedrijven een gezamelijke omzet van 19,5 miljard gulden. Dat is een sprong van ruim 21 procent vergeleken met 1997. De grootste omzetgroei werd geboekt in de dienstverlening. Veel bedrijven worstelen met het millenniumprobleem en de omschakeling naar de euro. Bovendien zijn in Nederland veel pc's afgezet. Onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) wijt dit aan het fiscale voordeel dat werknemers krijgen bij aankoop van een computer.

De belangrijkste trends in de IT-branche zijn de groei van het internet en e-commerce. Veel bedrijven zetten volgens IDC hoog in op de commerciële kansen van het internet. De 25 grootste IT-ondernemingen in Nederland haalden het afgelopen jaar 52 procent van hun omzet uit dienstverlening. De hardware was goed voor 41 procent en de overige 7 procent kwam uit software. (ANP)