Geen standbeeld W.F. Hermans in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ziet af van het plaatsen van een standbeeld van schrijver W.F. Hermans. Rector-magnificus D. Bosscher vindt het onverstandig het omstreden plan door te zetten. Ook een beeld `geïnspireerd op Hermans' is van de baan. Het college van bestuur stelt dat het plan ongelukkig is gelanceerd, waardoor het nooit meer goed komt. De rector-magnificus sluit niet uit dat de RUG ooit nog komt met een concreter en beter uitgewerkt voorstel. De Groningse antropoloog Y. Kuiper begon de discussie in maart met een artikel in de universiteitskrant. Hij vond dat de RUG haar oud-lector zou moeten eren met een standbeeld.

Voorlichter W. Janssen reageerde als lid van de universitaire beeldencommissie positief. Vervolgens werd het plan fel bekritiseerd. Hermans lag jarenlang met een aantal van zijn collega's en het universiteitsbestuur overhoop – het conflict vereeuwigde hij in de roman Onder Professoren – en vertrok in 1973 naar Parijs. De familie van de in 1995 overleden schrijver maakte duidelijk geen behoefte te hebben aan een beeld in Groningen. (ANP)