Een hondstrouwe clubvoetballer

Dertien jaar had hij het shirt van Ajax om zijn schouders, maar afgelopen zondag was het voor Danny Blind (37) echt de laatste keer. Mensen die hem kennen spreken met bewondering over de voetballer die zowel binnen als buiten het veld veel respect afdwong

DE LOOPBAAN.

Hij kwam als een waterdrager. Een nog wat schuchtere Zeeuw, getooid met een forse snor, krullebol en een matje in de nek. Hij was een rechtsback zoals Johan Cruijff het graag zag. Opkomend langs de vleugel, verdedigend altijd gedisciplineerd. Zelden een onachtzaam moment. In de loop der jaren groeide hij als voetballer en persoonlijkheid mee met het succes van Ajax. Van rechtsback tot inschuivende libero. Van Ajacied tot international. Van teamspeler tot aanvoerder en leider.

David Endt, columnist, auteur en woordvoerder bij Ajax zegt het 't mooist: ,,Danny Blind is een van de meest onderschatte voetballers geweest van de afgelopen decennia. Een uitzonderlijke voetballer. Ik heb alleen al door zijn anticiperende manier van voetballen onwaarschijnlijk veel van hem genoten. Hij verstond de kunst te handelen naar het beschikbare spelersmateriaal. Moeilijke dingen leken bij hem heel makkelijk. Hij kon spelen zonder moe te worden. Ik vond je dat je bij hem vanaf 1996 de lichamelijke aftakeling kon zien. Maar Danny beheerste de tactische materie zo goed dat hij een lust bleef voor het oog.''

Bobby Haarms, al meer dan een kwart eeuw assistent-trainer bij Ajax: ,,Hij is in die dertien jaar door zijn kwaliteiten van goedwillende voetballer opgeklommen tot een verlengstuk van de trainer. Hij paste zich in de beginperiode heel snel aan. Onder Cruijff speelde Ajax hetzelfde als nu. Dankzij zijn tactische inzicht had hij onze speelwijze binnen een half jaar door. Eenmaal als centrale verdediger ontwikkelde hij zich tot dirigent. Was hij sterk in het doorschuiven naar het middenveld. Dat is een kwestie van het juiste moment kiezen.''

Van Gaal haalde hem weg van de rechterkant en plaatste Blind in het centrum. Endt: ,,In 1995 bereikte hij zijn absolute top. Maar die combinatie van vorm, inzicht en invloed had drie jaar eerder gestalte kunnen krijgen als hij al op jongere leeftijd in het hart van de defensie was geplaatst.''

Blind bleek vooral succesvol als clubvoetballer. Hoewel hij 42 caps achter zijn naam heeft staan, kende zijn interlandcarrière weinig hoogtepunten en veel reservebeurten. Met name omdat hij Ronald Koeman voor zich had. Endt: ,,Het merendeel van de interlands dat hij speelde heeft hij wat ontheemd gevoetbald. Bij het Nederlands elftal was toch sprake van een andere filosofie.''

HET HOOGTEPUNT.

Dat was op 28 november 1995. Toen benutte hij in Tokio tegen Gremio koelbloedig de laatste strafschop waardoor Ajax de wereldbeker veroverde. Voor het oog klaarde hij het karwei ontspannen. In de lucht op weg naar de Japanse hoofdstad had hij reeds stoom afgeblazen. Direct nadat het toestel was opgestegen kregen de spelers van Louis van Gaal de opdracht om een slaappil te nemen. Op het gereserveerde upperdeck van de Jumbo waren de lichten al gedoofd toen Blind als enige naar beneden afdaalde om een drankje te drinken met pers en supporters. Het werd een nachtje doorhalen zonder gevolgen. Het bleek de ideale voorbereiding om de spanning weg te nemen. De eerste training na de landing op een parkeerplaats ergens in Tokio zal ongetwijfeld afzien zijn geweest. Haarms: ,,Een geroutineerde speler weet precies hoe zijn lichaam reageert. Die penalty onder grote druk vond ik zijn mooiste prestatie. In één seconde beslis je over je carrière en de historie van de club.''

Endt kan zich een ander moment herinneren dat dit wapenfeit had kunnen overtreffen. ,,In de laatste minuut van Ajax-Milan in Wenen, toen Kluivert net had gescoord, spoot hij mee naar voren, werd hij van de rechterkant aangespeeld door Kanu en plaatste hij de bal met binnenkant rechtervoet richting doel. Keeper Rossi kon met een uitgestoken been net redding brengen. Hier zat alles in van de Ajax-stijl. Op een moment dat 99 van de 100 elftallen zich voor het doel zouden hebben verschanst en de laatste man alleen maar probeert de bal de tribune in te rossen, koos Ajax onder leiding van Blind voor de aanval om onder de enorme druk uit te komen. In mijn dromen zie ik Danny dat doelpunt nog weleens maken. Ik had hem dat zo graag gegund.''

HET DIEPTEPUNT.

Dat was misschien het Europees kampioenschap 1996 in Engeland. Zijn afscheid van Oranje. Blind slaagde er als aanvoerder niet in om het intern verscheurde Nederlands elftal bij elkaar te houden. Met Seedorf lag hij regelmatig in de clinch over zijn koppigheid en geldingsdrang. De opmerking die Davids de kop kostte (,,De bondscoach stopt zijn hoofd te veel in het achterwerk van bepaalde spelers'') had mede betrekking op Blind. Toch deed hij alles naar eer en geweten. Rob Cohen, onbezoldigd directeur van het Soccer World-café in de Amsterdam Arena waar Blind voor twintig procent mede-eigenaar van is, was destijds op de achtergrond betrokken bij de spelersraad van Oranje. ,,Bij Danny heb ik nooit enige rancune bespeurd. Dat bleek wel toen hij onlangs in het programma De Regenjas Davids gewoon in zijn ideale elftal koos.''

HET LEIDERSCHAP.

Endt: ,,Hij heeft bijna optimaal gebruik gemaakt van zijn status als aanvoerder. Soms had hij zich nog iets duidelijker kunnen profileren, maar een aangeboren bescheidenheid verhinderde dat. Hij beschikt over grote sociale vaardigheden. Een van de meest sprekende gebaren vond ik, dat hij de auto die hij kreeg in Tokio verzilverde en het geld verdeelde onder de spelers, trainers maar ook het personeel in het spelershome. Dat paste geheel in de teamgeest die Van Gaal voor ogen had.''

Cohen: ,,Hij heeft er menig keer voor gezorgd dat boetes niet werden geïnd. Hij kan mensen fantastisch toespreken. In het café toont hij samen met Rijkaard de meeste betrokkenheid (andere aandeelhouders zijn Van 't Schip, Frank en Ronald de Boer, red.). Zijn vrouw Yvonne helpt op zondagmiddag vaak achter de bar. Hij voelt het verlangen dat in een groep leeft perfect aan. Vroeger bestond er meer hiërarchie binnen een elftal. Frank en Ronald de Boer (Cohen is Ronalds schoonvader, red.) werden toen ze op 17-jarige leeftijd kwamen nog uitgekafferd door de gevestigde orde Silooy, Blind, Wouters. Toen Ronald een keer op de training te hard op doelman Menzo schoot werd hij helemaal stijf gescholden, terwijl Wouters een gat in het net mocht schieten. Je ziet tegenwoordig niet meer dat alleen de jongeren de koffers dragen. Dat doen ze allemaal.''

Haarms: ,,Een seintje vanaf de zijlijn was genoeg voor Blind. Dan wist hij precies welke omzettingen er moesten plaatsvinden in het elftal. Van Gaal en Olsen hebben daar veel profijt van gehad. Ze spraken met hem ook een dag voor de wedstrijd de opstelling door omdat Danny wist wat er leefde. Als hij ergens verschijnt komt er iemand binnen.''

DE TOEKOMST.

Blind blijft aan Ajax verbonden als directeur spelersbeleid. Hij gaat zich bezighouden met de doorstroming van de jeugd alsmede het aan- en verkopen van spelers. Cohen: ,,Ik vind hem toch meer een type om trainer te worden. In de functie die hij nu gaat bekleden moet hij ontzettend oppassen dat hij niet de zwartepiet krijgt toegeschoven. Een linke baan. Als de prestaties tegenvallen zullen anderen zich achter hem verschuilen. Terwijl hij toch ook afhankelijk is van bestuurders die nu al rookgordijnen optrekken. Hij zal er niks aan kunnen doen dat alleen Jantje en Pietje naar Ajax komen en Vieri niet. Het publiek verwacht dat hij gouden handjes heeft, alleen hij bezit niet de portemonnee met voldoende geld. Maar hij wordt er straks wel op afgerekend. Als ik hem was had ik eerst een trainerscursus gevolgd.''

Endt: ,,Het eerste jaar in zijn nieuwe functie wordt voor hem ontzettend zwaar. Hij zal ongelooflijk veel tijd moeten investeren om de materie onder de knie te krijgen. Tegelijkertijd zal hij veel beslissingen moeten nemen. Toch hoop ik ook dat de voetballer Blind behouden blijft in de vorm van een trainerschap. Al was het alleen maar om plezier te houden in het schoppen tegen een bal.''