Een dame op de radio

De presentatrice van het radioprogramma drinkt tussen twee plaatjes door een glaasje water. Ze haalt een hand door haar haren en trekt haar T-shirt strak. Quasi-geïnteresseerd bestudeert ze volgetikte A4'tjes, pleegt telefoontjes. Ze doet alsof niemand haar kan zien, met uitzondering van haar producer, een redactrice en de gasten die af en toe aanschuiven. Maar het tegendeel is waar. Per week wordt ze begluurd door 300.000 Belgen.

In de radiostudio staat sinds drie weken een vaste camera. Twee uur lang legt die elke beweging van Leen Demaré en haar gasten vast. Niet bij wijze van proef, maar elke werkdag. Zet de televisie maar aan, de VRT (voorheen België 1), van 10 tot 12 's ochtends. Radio op tv.

Radio Donna, de fun, de hits, is zo aardig omdat je als tv-kijker nu eenmaal niet geacht wordt een blik te werpen in een radioprogramma. Even voel je je een voyeur. Als je Radio Donna eenmaal hebt geaccepteerd als een fleurig Vlaams behangetje in beeld en geluid, is de zender aangenaam gezelschap. Wat spielerei van de VRT.

Vlaamse radioprogramma's zijn de beroerdste niet. Demaré heeft een heerlijke stem, de muziek kan er ook mee door en de spelletjes neem je op de koop toe.

Afgelopen week werd een beller de vraag voorgelegd wat ze NIET in de koffer van haar partner zou willen aantreffen. Deze keer was er een wel zeer gewiekste dame aan de andere kant van de telefoon die dat probleem niet had, omdat zijzelf de koffer van haar man inpakt. Radiopresentatrice Alexandra Potvin, die tot donderdag Demaré vervangt, bond de belster op het hart daarmee op te houden. Terwijl ze dat advies gaf, keek ze de luisteraar niet aan. Want je weet nooit of die kijkt.

Tegen twaalven schoof de presentator aan van het radioprogramma dat om twaalf uur begon. Hij had nog een tip voor Alexandra. Ze moest wat vaker naar de mensen thuis kijken en af en toe een knipoog in de camera geven.

Maar dat moeten de presentatrices nu juist NIET doen. Televisieprogramma's waarbij de spreker je recht in de ogen kijkt, zijn er al meer dan genoeg.

Radio Donna, op werkdagen, VRT, 10.00-12.00u.

    • Ward op den Brouw