De regels van het spel

In de Ronde van Frankrijk mogen deze zomer alleen ploegartsen medicamenten per auto vervoeren. Op de verpakking van de producten moet een sticker en barcode van Franse makelij staan. Als deze sticker ontbreekt, is volgens de Franse wet sprake van invoer van giftige stoffen. De gebruikers (renners) moeten bij eventueel gebruik een doktersrecept en een aankoopbewijs van een Franse apotheek kunnen tonen.

Ploegleider Theo de Rooy heeft afgelopen winter met de wielerformatie van Rabobank een `medicamenten-vervoerssysteem' ingesteld. Ploegarts Geert Leinders staat aan het hoofd van een medisch team dat zich geheel conformeert aan de Franse richtlijnen. Hij wil met deze werkwijze voorkomen dat renners van Rabobank met farmaceutische producten van buiten Frankrijk aan de start verschijnen.

Volgens De Rooy is naleving van de Franse regelgeving strikt noodzakelijk. ,,Want met een aspirientje kun je voortaan ook vastgezet worden. Aspirines zijn bloedverdunners die als maskeringsmiddel van dopingproduct kunnen dienen. We moeten dus heel secuur te werk gaan. Een normale manier van werken is bijna onmogelijk. Maar we hebben geen keus: we gaan ons volledig aan de regels van het spel houden.''

De Rooy spreekt van ,,paradoxale toestanden'' in Frankrijk. ,,Op elke straathoek is daar Red Bull, een energiedrankje met een dosis cafeïne, te koop. Maar wielrenners met een doosje Finimal in hun achterzak kunnen worden aangehouden. Een verdrietige zaak waarop we helaas geen enkele invloed hebben. Wielrenners zijn vogelvrij. Maar hoe zit het met de oude Grieken toen ze de marathon liepen? Alsof die allemaal zo clean waren.''

De ploegleider van Rabobank verwacht dat komende zomer slechts tachtig in plaats van 120 renners de Tour de France zullen uitrijden. ,,Het menselijk lichaam stelt zijn eigen grenzen vast'', meent De Rooy. Hij beaamt de stelling dat een wielrenner geen zware ronde kan uitrijden op een boterham met pindakaas. ,,Zonder herstelproducten raakt het lichaam eerder uitgeput. Er is toch niks schimmigs aan diarreeepillen, hoofdpijnstillers of bruistabletten?''