De Nacht van Wiegel 8

Na de Nacht van Schmelzer hebben we nu de Nacht van Wiegel gekregen. Het lijkt niet waarschijnlijk, dat de heer Wiegel louter uit staatsrechtelijke aversie tegen het uitgeklede referendumvoorstel heeft gestemd. Ik verdenk hem er van dat hij als tegenstander van `Paars' de mogelijkheid heeft willen creëren, om via een kabinetscrisis het CDA in een nieuw te vormen kabinet binnen te kunnen halen. Daarbij heeft hij echter het risico genomen de gehele VVD in buitenspelpositie te brengen. Het is namelijk niet uitgesloten dat de PvdA, na de huidige ervaring met de VVD, zal kiezen voor een kabinet met het CDA en zonder de VVD. Om over D66 maar niet te spreken...

Door het overspelen van zijn hand heeft Wiegel nu echter wellicht politieke zelfmoord gepleegd en daarbij mogelijk zijn partij in zijn val meegesleurd.

De kabinetscrisis is nu een feit. De gevolgen zijn voor rekening van Wiegel.

    • H.J. Döll