De badmuts van Deburghgraeve

Bijna alle Belgen kennen hem als `Kale Fredje'. Fred Deburghgraeve is een namelijk een van de bekendste sportmensen van België sinds hij in het Georgia Tech Aquatic Center van Atlanta in 1996 de gouden olympische medaille op de 100 meter schoolslag veroverde. De zwemmer had zijn hoofd kaal laten scheren om zo min mogelijk weerstand van het water te ondervinden. Kort voor zijn gouden race had hij zelfs al het wereldrecord verbeterd. Fredje was een beetje gek, vonden de Belgen. Zwemmen, dat doen Belgen nog wel. Maar hard zwemmen, liever niet. Deburghgraeve had het in zijn hoofd gehaald de beste Belgische zwemmer aller tijden te worden. Maar eigenlijk had de dokter hem aanbevolen te gaan zwemmen. Als gevolg van een allergie die hem vaak de adem benam, moest hij gaan zwemmen om zijn longinhoud te vergroten. En Fred zal hem daar eeuwig dankbaar voor zijn. Eenmaal in het water bleek hij over onvermoede talenten te beschikken. Hij werd zelfs de beste van de wereld. Soms met een badmuts, meestal zonder, maar altijd met een kaal geschoren hoofd. De badmuts die hij in Atlanta had moeten dragen, gaf hij dus maar aan het Olympisch Museum. Compleet met handtekening. Deburghgraeve is nog niet over zijn hoogtepunt heen, deze winter brak hij weer een wereldrecord. Gezwommen zonder badmuts, gewoon blootshoofds.

Aflevering twintig in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland