Bod Olivetti op Telecom is geslaagd

Olivetti is geslaagd in zijn overnamepoging van het vijf keer zo grote Telecom Italia. Ruim 51 procent van de aandeelhouders van Telecom Italia is ingegaan op het openbare bod dat is uitgebracht door Olivetti. Dat krijgt daardoor de controle over Telecom Italia.

Aandeelhouders konden tot vijf uur gistermiddag inschrijven op Olivetti's bod van 11,5 euro per aandeel Telecom Italia. Tegen tien uur 's avonds werd bekend dat iets meer dan de helft van het kapitaal dat heeft gedaan. Voor 51 procent van de aandelen moet Olivetti ongeveer dertig miljard euro betalen. Het is de grootste overname die Europa ooit heeft gekend.

,,Ik ben trots op het antwoord van de markt op ons aanbod,'' zei Roberto Colaninno, de hoogste man bij Olivetti gisteravond. ,,Dit is het begin van een nieuw en groots industrieel verhaal.'' Hij heeft de banken ervan weten te overtuigen om hem geld te lenen voor de overname, omdat hij veel ruimte ziet voor kostenbesparing en verbetering bij Telecom Italia.

,,Het zullen nu de aandeelhouders zijn die besluiten over de toekomst van het bedrijf,'' zei Franco Bernabè, de hoogste man van Telecom Italia, in een brief aan het personeel. Hij heeft zich fel verzet tegen de overnamepoging, maar vond daarvoor onvoldoende steun bij de aandeelhouders. Een gevoelige klap was het besluit gisteren van het grootste deel van de kerngroep van aandeelhouders om op het bod van Olivetti in te gaan. In die groep zitten bijvoorbeeld Generali, de banken Ina en San Paolo-Imi en de holding Ifil van de familie Agnelli.

Begin deze week had Olivetti nog maar 2,26 procent van de aandelen aangeboden gekregen. Managing directeur Colannino was niettemin vol vertrouwen dat het bod door zou gaan en wees er toen op dat de institutionele beleggers pas op het laatste moment zouden besluiten.

De fusieplannen tussen Telecom Italia en Deutsche Telekom staan nu op losse schroeven. In principe zou het nieuwe management de fusieplannen kunnen overnemen. Maar Colaninno heeft eerder zijn bedenkingen uitgesproken tegen de fusie met Deutsche Telekom. Hij omschreef die als een puur defensieve maatregel, bedoeld om Telecom Italia te duur te maken voor een bod door Olivetti. Bovendien heeft Colaninno bedenkingen geuit tegen samenwerking van Telecom Italia met een buitenlandse staatsbedrijf, omdat Telecom zich juist probeert te ontworstelen aan de bureaucratische bedrijfscultuur van een monopolist. Deutsche Telekom gaf gisteravond laat een korte verklaring uit dat de nieuwe situatie moest worden besproken en geanalyseerd.

De overname markeert de groeiende openheid binnen de Italiaanse economie, dat lang een gesloten stelsel was, gedomineerd door een handvol toonaangevede bedrijven en banken. Dat `David' Olivetti er in slaagt `Goliath' Telecom Italia over te nemen, zal een aanmoediging zijn voor andere bedrijven met expansieplannen. ,,Dit is een gebeurtenis die het traditionele Italiaanse scenario wijzigt,'' zei de voorzitter van de Senaatscommissie voor Transport en Communicatie, Claudio Petrucioli. ,,Niets zal meer zijn als voorheen en niemand kan meer zeggen dat een dergelijke operatie in Italië niet kan worden uitgevoerd.''

    • Marc Leijendekker