Bacterie legionella zat in oude leidingen

De legionellabacterie, die het leven eiste van 23 bezoekers van de Westfriese Flora, zat vrijwel zeker in de verouderde waterleiding van de veilinghallen in Bovenkarspel.

Hoewel wetenschappelijk nog geen eindconclusie is getrokken, is volgens drs. D. Meijer, hoofdinspecteur van de inspectie Gezondheidsbescherming, en epidemioloog drs. A. Bosman van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de ,,meest waarschijnlijke theorie'' dat twee whirlpools gevuld waren met besmet water uit de 25 jaar oude leidingen. Door langdurige verwarming van het water zonder dagelijkse verversing kon de bacterie zich explosief vermenigvuldigen. In totaal kregen 233 bezoekers (symptomen van) de veteranenziekte.

Het RIVM komt begin juni met de uitslag van de bemonstering van de waterleiding en de brandslangen in de veilinghallen. In overleg met de eigenaar van de hallen, de Coöperatieve Nederlandse Bloemencentrale (CNB), heeft het keuringsinstituut KIWA delen van de waterleiding en de brandslangen meegenomen. De hallen hebben een ringleiding waaruit kunststofslangen naar aftappunten lopen. Uit de literatuur is bekend dat vooral kunststofslangen broeinesten kunnen zijn voor legionella's. Regels voor het onderhoud hiervan zijn er nog niet in Nederland. Halleneigenaar CNB weigert elk commentaar.

NACHTMERRIE: pagina 2

    • Joep Dohmen