Anderhalve ton boete geëist tegen Arcade

De Nederlandse consument betaalt teveel voor zijn geluids-cd's. Dit stelde de Utrechtse officier van justitie gisteren in een strafzaak tegen platenmaatschappij Arcade. Officier mr. R. Terpstra eiste wegens twee overtredingen op de Wet Economische Mededinging in 1995 en 1996 150.000 gulden boete tegen het Bussumse Arcade.

Mr. Terpstra betoogde dat Arcade met haar dominante marktpositie bij de detaillisten vaste hoge verkoopprijzen afdwingt. De consument betaalt zo een inefficiënt distributienetwerk, nieuwe vormen van detailhandel worden gedwarsboomd en de platenmaatschappijen kunnen op een relatief rustige thuismarkt handelen, meent Terpstra.

De officier citeerde een bron uit het Arcade-concern die stelde dat de prijs voor een cd in Duitsland door de felle concurrentie veel lager ligt dan in Nederland. (ANP)