Amstelveen één dag centrum van de wereld

Zuid-Afrika en Kenia komen volgende week woensdag hun wedstrijd tijdens het wereldkampioenschap cricket in Nederland spelen. De Engelsen stellen hele hoge eisen aan de organisatie. ,,Wie denken ze wel dat ze zijn?''

De Engelse cricketers hebben in hun goedheid één wedstrijdje van hun WK aan Nederland toegewezen, maar ze willen wel graag de regie in handen houden. Zelfs het zilvergehalte van het bestek en de grootte van de borden voor de lunch van de hoge gasten in Amstelveen zijn voorgeschreven. Jan Wilts, de event-manager in Nederland, wordt er soms niet goed van. ,,Ze behandelen me als een kind. Er is zelfs een moment geweest dat ik dacht: laten we die wedstrijd maar teruggeven.''

Wilts was vorig jaar ook toernooidirecteur van het Europees kampioenschap cricket in Nederland. Daar deden twaalf landen aan mee, maar dat evenement kostte hem lang niet zo veel hoofdbrekens als die ene WK-partij (Zuid-Afrika tegen Kenia), van volgende week woensdag. Alleen aan recettes gaat een bedrag van 200.000 gulden om en dat is veel geld voor Nederlandse cricketbegrippen. Het complex van hoofdklasser VRA aan de Nieuwe Kalfjeslaan in Amstelveen krijgt een complete facelift. Inmiddels is een brug over de sloot aangelegd (kosten 6.500 gulden) om de zware vrachtwagens met reclameborden en andere materialen op het terrein te kunnen krijgen. Zo moeten onder meer vier tribunes worden opgebouwd. Het nieuwe elektronische scorebord staat er al.

De wedstrijd brengt vanuit Engeland een kleine volksverhuizing teweeg. Spelers, begeleiders en toeschouwers steken de Noordzee over. De BBC, die de wedstrijd rechtstreeks uitzendt, komt met elf camera's naar Amstelveen. De Zuid-Afrikaanse selectie is twee dagen voor het duel aanwezig, die van Kenia één dag. De officiële delegatie bestaat uit zo'n honderd personen, die à 395 gulden per nacht in een hotel in het centrum van Amsterdam logeren. Kosten noch moeite worden gespaard door de organisatie.

De nuchtere Wilts vindt het allemaal maar overdreven. Over de kleinste details voerde hij de afgelopen maanden overleg met de Engelsen. Steeds zat de Nederlander in zijn eentje tegenover allerlei commissies van hoge heren. ,,Bent u alleen, vroegen ze dan verbaasd. Ja, ik ben alleen.'' Ondanks zijn dure gezelschap hield Wilts zijn kritiek niet voor zich. Hij verweet de organisatie zelfs amateuristisch gedrag en die belediging maakte hem niet geliefd. ,,Er zijn mensen daar die mijn naam weigeren te noemen of te vermelden.'' De glimlach op zijn gezicht maakt duidelijk dat hij er niet van onder de indruk is. ,,Wie denken ze wel dat ze zijn? Ik heb gehoord dat de hoogste man van de organisatie 50.000 gulden per maand krijgt. Ik krijg elke dag een appel.''

René van Ierschot, de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (KNCB), begrijpt wel een beetje waarom de Engelsen met straffe hand regeren. ,,In dat land heerst nu eenmaal een sterke hiërarchie. Vergeet ook niet dat op de kleinere accommodaties die voor het WK worden gebruikt, geen professionele organisaties werkzaam zijn. Bij zo'n county is een oude afgedankte dominee secretaris gemaakt en die begrijpt er natuurlijk niets van. Nou, wij worden ook als zo'n kleine club beschouwd.'' Wilts: ,,Ze denken dat we hier niet kunnen organiseren. Dan vergissen ze zich dus.''

Wilts heeft zeker ook niet alles klakkeloos opgevolgd wat de Engelsen hem hadden opgedragen. Soms haalde hij zelfs nog weleens openlijk zijn gelijk. Zoals met de gang van zaken rondom de kaartverkoop. Nederlandse cricketliefhebbers moesten aanvankelijk hun toegangsbewijzen voor het duel in Amstelveen, à zestien pond (55 gulden), in Engeland bestellen. ,,Dat werkte dus niet'', vertelt Wilts. ,,Ik heb de Engelsen even verteld dat er een vriend van mij op vierhonderd meter van het veld woont, maar op 700 kilometer afstand zijn kaartje moet halen.''

Met die argumentatie kreeg hij het uiteindelijk voor elkaar dat er 500 kaarten in Nederland mochten worden verkocht. Het liep meteen storm en Wilts bestelde deze week nog een extra tribune voor 900 plaatsen bij.

De Nederlanders zijn tevreden met de twee ploegen, Zuid-Afrika en Kenia, die in Amstelveen komen spelen. Ze wisten bij voorbaat dat ze geen echt topduel toegewezen zouden krijgen. Maar met Zuid-Afrika heeft men wel de grote favoriet voor de wereldtitel in huis. Een wedstrijd van Pakistan zou volgens Van Ierschot nog mooier zijn geweest. ,,Wat denk je dat dat voor een ophef had gezorgd, met al die Aziaten die in Nederland wonen? Dan hadden we misschien wel plaats moeten maken voor meer dan 6.000 mensen.'' Natuurlijk was het dé grote droom van alle Nederlandse cricketers dat de eigen ploeg aan het WK zou meedoen en dan een thuiswedstrijd had kunnen spelen. Nederland, dat vorige keer wel deelnam, kwam bij het kwalificatietoernooi echter net niet bij de eerste drie. ,,En daar zijn we nu nog steeds allemaal ziek van'', aldus de voorzitter.

Voor Zuid-Afrika-Kenia wordt een accommodatie voor bijna 5.000 toeschouwers gebouwd. Er zijn nog kaarten, maar het ziet er naar uit dat de wedstrijd zo goed als uitverkocht zal zijn. Toch vragen Van Ierschot en Wilts zich af of iedereen die een toegangsbewijs heeft ook daadwerkelijk komt. Volgens het gehanteerde Engelse systeem zijn alleen kaarten voor de finale en halve finales te verkrijgen in combinatie met vier groepswedstrijden – en die in Amstelveen was één van de goedkoopste. Wilts: ,,We hebben uit Engeland nog lang niet al het geld van de kaartverkoop daar binnen. Ik ga er vanuit dat dat wel gaat gebeuren. Anders zijn ze met mij nog niet klaar en kunnen ze op een claim rekenen.'' De cricketbond hoopt in ieder geval quitte te spelen met de WK-wedstrijd. Bij winst mag de KNCB slechts een klein percentage houden.

Gezien het krachtsverschil tussen beide ploegen zou de wedstrijd volgende week woensdag wel eens snel afgelopen kunnen zijn. ,,Ik moet er niet aan denken'', reageert Wilts. ,,Dan hebben we ons hier maanden de pletter gewerkt voor drie uurtjes cricket!'' Het kan nog erger, want als het regent, gaat het helemaal niet door. Over zo'n situatie kan Wilts meepraten. Hij was in september 1983 een van de scheidsrechters bij de wedstrijd tussen Nederland en een wereldelftal ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de KNCB. In Den Haag stonden liefst 4.200 toeschouwers aan de kant – het Nederlands record bij cricket. Maar toen werd er geen bal gespeeld, omdat vlak voor het begin de regen met bakken uit de hemel kwam en het niet meer droog werd.

Jan Wilts droomt nog weleens van die natte dag in 1983. ,,Maar als de wedstrijd op woensdag en donderdag (de reservedag, red) verregent, krijgen we wel alles terugbetaald door de Engelsen.''

    • Hans Klippus