Afzwaaiers

Behalve Ajacied Danny Blind beëindigen dit weekeinde nog een aantal oudgedienden hun voetbal- carrière. Zijn zij tevreden over hun loopbaan als profspeler?

Jan van Grinsven, tweede doelman van FC Den Bosch: ,,Na negentien jaar profvoetbal is de tijd gekomen om te stoppen. Ik heb altijd goed getraind en voor mijn sport geleefd, daarom heb ik het zo lang volgehouden als profspeler. Ik heb alles uit mijn carrière gehaald wat er in zat. In 1984 kwam ik één keer bij de selectie van het Nederlands elftal, als tweede man achter Joop Hiele. Een ander hoogtepunt was mijn doelpunt tegen Roda JC, waardoor ik FC Den Bosch alsnog een puntje bezorgde. In het verleden hadden FC Utrecht en Feyenoord interesse in me, maar Den Bosch vroeg vijf ton. Dat was toen veel geld voor een doelman. Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen word ik assistent van Martin Koopman bij FC Den Bosch. Dankzij het pensioenfonds voor profvoetballers heb ik een aardig appeltje voor de dorst, ik hoef me niet veel zorgen te maken.''

Cor Lems, speler Dordrecht `90: ,,Op mijn 25ste ging ik naar FC Den Haag, waar ik prompt een zware knieblessure opliep. In twee jaar tijd speelde ik maar vijftien wedstrijden, daardoor raakte mijn carrière in het slop. Vier jaar later toonde PSV interesse in me, maar FC Den Haag vroeg 1,7 miljoen gulden. PSV wilde maar de helft betalen, daardoor ketste de overgang af. Toch heb ik een aardige carrière gehad. Met FC Den Haag speelde ik de bekerfinale tegen Ajax, helaas verloren we. In mijn loopbaan ben ik vier keer gedegradeerd, dat was niet zo prettig. In mijn eerste jaren als profspeler bij DS'79 kreeg ik het etiket van `schopper' opgeplakt, daar ben ik nooit meer van afgekomen. Ik heb nu een kantoorbaan. Die heb ik ook wel nodig, want van het voetballen ben ik financieel niet veel wijzer geworden.''

Willy Boessen, speler Helmond Sport: ,,Ik heb er altijd alles aan gedaan om prof te worden. Ik ging zelden stappen en lag vroeg in mijn bed. De laatste jaren werd het steeds moeilijker om me mentaal op te laden voor een training of wedstrijd. Ik speel nu vooral op routine, ik loop niet meer achter een onhaalbare bal aan. Ik heb in Jong Oranje gespeeld, ben met Fortuna Sittard kampioen geworden en heb met diezelfde ploeg nog een bekerfinale gespeeld. Het voetbal heeft me veel gegeven, ik heb respect afgedwongen bij een hoop mensen. In al die jaren ben ik nauwelijks geblesseerd geweest. Alleen vorig seizoen was ik acht maanden uit de roulatie door een achillespeesblessure. Volgend seizoen word ik jeugdtrainer bij Fortuna. Op financieel gebied heb ik jammergenoeg niet al te veel kunnen profiteren van het Bosman-arrest. Maar klagen heeft geen zin, ik heb het zeker niet slecht.''

Joop Gall, speler BV Veendam: ,,Ik heb mijn loopbaan moeten beëindigen omdat het me op zakelijk gebied voor de wind gaat. Samen met een vriend bezit ik een textielbedrijf, we hebben inmiddels vestigingen in Hongkong en Bangladesh. Ik heb alles meegemaakt: promotie, degradatie en zelfs Europees voetbal. De promotie naar de eredivisie met Veendam was fantastisch, de club was op sterven na dood. Ik heb altijd hard getraind, bovendien was ik conditioneel sterk. Daarom kon ik ook zeventien jaar lang actief zijn als profvoetballer. Ik heb met bewondering gekeken naar het afscheid van Blind en Litmanen. Ajax neemt altijd op prachtige wijze afscheid van zijn spelers. Mijn laatste thuisduel bij Veendam werd ontsierd door rellen, dat was toch een smet op mijn carrière.''

Hans Gillhaus, speler FC Den Bosch: ,,Ik kan terugkijken op een geslaagde carrière. Het hoogtepunt was het winnen van de Europa Cup I met PSV. De dieptepunten? Dat was de acht maanden durende periode van werkloosheid in 1992 en de zware kruisbandblessure van twee jaar geleden. Ik ben van plan om een cursus voetbalmanagement te volgen bij de KNVB. Momenteel ben ik in gesprek met FC Den Bosch om bij die club een functie te bekleden. Het voetbal heeft me alles gebracht waar ik als kleine jongen van droomde. Ik heb veel vrienden gemaakt en veel mensenkennis opgedaan.''

    • Marcel Abrahams