Aanklacht tegen Merryl Lynch

De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch is door federale toezichthouders in de Verenigde Staten beschuldigd van betrokkenheid bij een poging de wereldkopermarkt te manipuleren. Merrill Lynch zou diensten hebben verleend aan het bedrijf Global Minerals and Metals uit New York dat, samen met het Japanse Sumitomo, eind 1995 de koperprijzen kunstmatig zou hebben opgedreven.

Volgens Geoffrey Aronow, directeur van de Commodity Futures Trading Commission, volgt de actie op een onderzoek naar ,,een van de meest ernstige wereldwijde manipulaties in 25 jaar''. Ook tegen Global Minerals is een aanklacht ingediend. Zowel Merrill Lynch als Global Minerals ontkent de beschuldigingen. De zaak vloeit voort uit het koperschandaal uit 1996, toen aan het licht kwam dat de inmiddels veroordeelde handelaar Yasuo Hamanaka van Sumitomo in 10 jaar door ongeautoriseerde handel in kopertermijncontracten verliezen had veroorzaakt van 2,6 miljard dollar. Toen dit bekend werd, kelderden de koperprijzen. (AP)