Zomerchaos in luchtverkeer voorspeld

De komende zomer zal een chaos in de Europese luchtvaart ontstaan als gevolg van een gebrek aan coördinatie bij de verkeersleiding. De vertragingen lopen steeds meer op doordat afzonderlijke landen vasthouden aan de controle over hun eigen luchtruim. ,,Als je over het kleine België vliegt, vertellen de Belgen je de regels, ook al ben je het land in een kwartier gepasseerd'', verzucht topman Karl-Heinz Neumeister van de organisatie van Europese luchtvaartmaatschappijen (AEA) in de Britse krant Financial Times. Neumeister verwacht dat de situatie deze zomer net zo ernstig wordt als in 1989, toen vakantiegangers uren moesten bivakkeren in vertrekhallen. De situatie kan extra dramatisch worden als de Kosovo-crisis dan nog voortduurt. De Navo-luchtacties leggen beperkingen op aan het civiele vliegverkeer. (ANP)