Wie krijgt de Nipkow?

Maria Goos, de schrijfster van de met een Nipkow-schijf bekroonde dramaserie Oud Geld, heeft gistermiddag de onderscheiding in ontvangst genomen – en dat sprak niet vanzelf. De uitreiking volgde pas na wekenlang telefoonverkeer tussen de omroep (AVRO), de producent (IDTV) en diverse makers, waarin men elkaar op verbeten toon het recht betwistte de schijf in ontvangst te nemen. Voor sommigen duurde de verwarring zelfs tot het laatste moment; toen de schrijfster al op weg was naar het erepodium, bleek AVRO-voorzitter Sanders nog in de veronderstelling dat de huldiging zou worden ondergaan door een functionaris van zijn omroep.

Dat de spanningen zo hoog waren opgelopen, lag vooral aan het feit dat de jury van twaalf tv-critici zich niet geroepen voelde een machtswoord te spreken. Ze hadden de schijf toegekend aan de serie Oud Geld, en daarmee uit. Wie de prijs in ontvangst zou komen nemen, moesten de betrokkenen onderling maar uitzoeken. Vervolgens begon het gevecht, want iedereen had zijn eigen belangen: de AVRO is er, nu de rol van de omroepen van hogerhand steeds meer wordt ingeperkt, op gebrand zich te profileren, terwijl IDTV zich graag koestert in het imago van kwaliteitsproducent. En intussen overviel de makers het gevoel dat anderen er met hun bekroonde serie vandoor gingen. `Een storm van verontwaardiging' stak onder hen op, aldus Goos in haar dankwoord, toen bekend werd dat de AVRO de prijs in ontvangst wilde nemen.

Dat de schrijfster tenslotte `namens alle betrokkenen' ten tonele verscheen, was het moeizaam bevochten resultaat van alle verhitte beraadslagingen. In een omzichtig en uitgewogen dankwoord verheelde zij niet te spreken namens `emotioneel reagerende mensen met een groot ego' voor wie de geringste aanleiding al genoeg kan zijn om in woede te ontsteken. Voor omroeppolitiek, omroepbeleid en omroepproblematiek hebben dramamakers nu eenmaal geen enkele belangstelling, erkende Goos, en dus ook niet voor de beweegredenen van een omroep die in deze benarde tijd elke mogelijkheid tracht aan te grijpen om aan zijn imago te werken.

Na afloop bleek dat haar toespraakje de onderlinge harmonie nog lang niet heeft hersteld, maar van een breuk is geen sprake. Sterker nog: de AVRO participeert in een door IDTV (nu ID&D TV) te produceren bioscoopfilm over de van Oud Geld bekende familie Bussink, en Maria Goos schrijft het script. Ze is van plan de dochter des huizes (Pup) te koppelen aan een Egyptenaar, zodat de hele familie voor het huwelijksfeest naar Egypte moet. Volgens de producent is de financiering geen probleem meer, en moet de film in 2001 klaar kunnen zijn. De acteurs hebben al met potlood de opnameweken in hun agenda's gezet.

De vraag wie de trotse eigenaar van de Nipkow-schijf wordt, bleef gistermiddag echter onbeantwoord. Vooralsnog nam Maria Goos het kleinood mee naar huis, in navolging van schrijver Hugo Heinen die de Nipkow-schijf voor de AVRO-serie Pleidooi (de voorloper van Oud Geld) thuis heeft. Maar de AVRO en IDTV hopen heimelijk, dat er voor hen wellicht een miniatuur-kopietje kan worden gemaakt.

Daar zal nog wel wat over worden afgebeld, de komende tijd.

    • Henk van Gelder