Voorkenniszaak Pie Medical voor rechter

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zet de rechtszaak tegen een aantal managers van het in Maastricht gevestigde Pie Medical door. Justitie verdenkt hen van misbruik van voorkennis voorafgaand aan de verkoop van het bedrijf aan Philips in 1995. Hoofdrolspelers in de affaire zijn directeur E.L., divisiedirecteur C. van der F. en een ex-werknemer van de fabrikant van apparatuur voor echoscopie. De ex-werknemer zou vlak voor het bod enkele tienduizenden aandelen van het beursgenoteerde Pie Medical hebben gekocht. Bij verkoop zou hij daarop zo'n drie ton winst hebben gemaakt.

De Amsterdamse effectenbeurs nam de transactie in 1995 onder de loep en speelde de uitkomst van het onderzoek door naar de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). De financiële waakhond deed in 1996 aangifte, waarop de drie verdachten in de zomer van 1997 werden gearresteerd. Wanneer de zaak precies voorkomt en welke verdachten zich voor de rechtbank moeten verantwoorden, kon Justitie donderdag nog niet vertellen. Volgens een woordvoerder zijn de dagvaardingen nog niet verstuurd. (ANP)