Verzekeraars bepleiten eigen bijdrage voor alle medicijnen

De zorgverzekeraars willen iedereen die medicijnen krijgt voorgeschreven daarvoor laten betalen. Dit kan bijvoorbeeld door per recept een bijdrage van de patiënt te vragen of door een patiënt een bepaald percentage van de medicijnprijs te laten betalen. Met een eigen bijdrage voor alle medicijnen zou Nederland in de pas lopen met de ons omringende landen.

Dit schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) minister Borst (Volksgezondheid). De branche-organisatie liet een onderzoek doen naar het medicijnbeleid elders in Europa. België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden heffen een eigen bijdrage, zo blijkt uit het onderzoek.

Nederland kent overigens al een relatief laag medicijngebruik. Zo behandelen artsen in 58 procent van de gevallen patiënten met een medicijn. In België gebeurt dit bij 86 procent van de consulten, in Frankrijk, Groot-Brittanië en Duitsland zijn die percentages 82, 74 en 70. Denemarken, Noorwegen en Zweden scoren ongeveer even hoog of lager dan Nederland.

Op dit moment moeten Nederlandse patiënten voor een klein aantal medicijnen bijbetalen. In de jaren tachtig was er korte tijd een eigen bijdrage van een rijksdaalder per recept. Deze medicijnenknaak werd weer afgeschaft omdat huisartsen en apothekers het innen te veel romslomp vonden.

Volgens ZN moet Borst zich afvragen of de huidige situatie niet moet worden aangepast. Nu zij toch van plan is het zogeheten Geneesmiddelenvergoedingensyssteem te moderniseren zou ze dat zo kunnen doen dat voor alle medicijnen een bijdrage wordt gevraagd die dan bovendien `substantieel' zou moeten zijn. De minister kan daarbij dan ook bijvoorbeeld een hogere bijdrage invoeren voor geneesmiddelen waarvan zij vindt dat deze zuiniger moeten worden voorgeschreven, zo meent ZN. Dit zou bijvoorbeeld kunnen bij maagzuurremmers, cholesterolverlagers en slaapmiddelen die nu te royaal worden voorgeschreven.