Van Leer beheerst roerloos Damrak

Op het Damrak was Van Leer vanmorgen een van de weinige onderwerpen van gesprek, op een beurs die vooral leek uit te kijken naar het pinksterweekeinde. De AEX-index was een vrijwel verwaarloosbare 0,46 punten hoger op 565,35 punten. Handelaren rekenden er niet op dat de expiratie van optieseries in de loop van de dag nog iets zou kunnen veranderen aan de stemming. In roerige beurstijden kan de optie-expiratie van grote invloed zijn op de AEX-fondsen, temeer omdat Amsterdam in verhouding tot de aandelenmarkt een grote en actieve optiemarkt heeft.

Het Damrak bewoog zich vanmorgen in de marge van wat er op de overige Europese beurzen gebeurde. Ook daar was de stemming mat en ontbraken grote koersschommelingen, bij gebrek aan impulsen van Wall Street of uit het Verre Oosten. Grote beleggers zouden bovendien vermijden voor het lange pinksterweekeinde posities in te nemen; mede omdat de Angelsaksische beurzen maandag wel open zijn en niemand voor verrassingen wil komen te staan.

Van Leer zorgde wel voor beroering. De handel in het Midkap-fonds werd aanvankelijk stilgelegd, nadat bleek dat topman De Vlugt zou opstappen. Het verzilveren van opties na de bekendmaking dat een Finse branchegenoot Van Leer zou willen opkopen bracht De Vlugt in opspraak, maar zijn vertrek vanmorgen werd niet als zodanig toegelicht. Na hervatting van de handel verloor Van Leer 5,35 procent.

Het aandeel Baan won drie eurodubbeltjes en staat nu op 10,90 euro. Volgens de handel begint het aandeel Baan zich wat te stabiliseren. De stijging van de automatiseerder vindt voornamelijk plaats in het kiezog van het Duitse SAP dat de laatste tijd nogal in de gratie is bij beleggers.

CSM werd beloond met zes eurodubbeltjes voor de goede halfjaarcijfers. Het bedrijf maakte bekend de nettowinst met ruim 12 procent te hebben opgevoerd. Dat resulteerde in een koers van 50,20 euro.

Opvallende daler was vanmorgen ASM Lithography. De fabrikant van machines voor de chipindustrie noteerde een min van 95 eurocent, als gevolg van winstnemingen.