`Vakantievluchten trekken passagiers'

Beperking van vakantievluchten vanaf regionale vliegvelden leidt tot minder luchtpassagiers. Een werkgroep met economen, ambtenaren, onderzoekers en milieudeskundigen stelt dat het aanbod nu in zekere zin de vraag creëert. Bij beperking van de charters reist een deel van de reizigers naar vliegvelden over de grens, maar een ander deel neemt vaker de trein, aldus de gisteren in Den Haag gepresenteerde conclusies van de werkgroep.

Minister Pronk (Milieu) wil vakantievluchten vanaf regio-luchthavens wil verminderen. Hij wil zo het milieu sparen, zonder veel economische gevolgen voor de regio's. De regionale luchthavens verliezen zonder vakantievluchten wel een belangrijke bron van inkomsten. De deskundigen adviseren daarom onder meer andere inkomsten te zoeken, zoals verhuur of verkoop van grond. Bovendien zouden de zes regionale luchthavens in Nederland onderling meer moeten samenwerken. (ANP)