Topman Van Leer stapt op

Bestuursvoorzitter Bill de Vlugt van het verpakkingsbedrijf Van Leer is vanochtend opgestapt. Aanleiding tot zijn vertrek is een vertrouwencrisis met de raad van commissarissen als gevolg van ,,wezenlijke verschillen van inzicht''.

Dit is tijdens de aandeelhoudersvergadering bekendgemaakt. De directie van Van Leer trok twee weken geleden de aandacht toen bleek dat zij voor ruim 20 miljoen gulden aan opties had verzilverd, net nadat de Finse branchegenoot Huhtamäki een bod op de aandelen had gedaan en de koers een flinke sprong maakte. Binnen het bedrijf kwam hierop veel kritiek. De Vlugt heeft gezegd dat hij deze ongebruikelijke stap heeft gezet om belangenverstrengeling juist te voorkomen. De Vlugt, die 9 miljoen gulden overhield aan de opties, wordt opgevolgd door de Spanjaard F. de Miguel. Hij maakte al deel uit van de directie en verzilverde zijn opties onlangs voor 6,6 miljoen gulden.

Ook Philips-bestuurder Arthur van der Poel, verantwoordelijk voor de chipdivisie, is onder vuur komen te liggen nadat hij opties heeft verzilverd. Hij incasseerde ruim een half miljoen gulden, terwijl hij wist dat zijn medebestuurder Roel Pieper die dag zijn vertrek bekend zou maken. Philips ontkent dat het hierbij koersgevoelige informatie betrof. De koers van het aandeel daalde bij Piepers vertrek 0,4 procent, terwijl de beursindex 1,4 procent steeg.

Pieper werd door de buitenwacht als mogelijke opvolger gezien van president Cor Boonstra.

VAN LEER/PHILIPS: pagina 13