Subsidies verhoogd

Politieke partijen kunnen per 1 juni aanstaande rekenen op forse verhogingen van de financiële steun die ze vanuit Den Haag krijgen. De totale subsidie stijgt van 7,9 miljoen naar 9,2 miljoen gulden.

Vooral de PvdA spint garen bij een nieuwe subsidieregeling die toevalligerwijs vlak voordat het kabinet viel door de Eerste Kamer is aangenomen. De sociaal-democraten krijgen nu 1,6 miljoen subsidie en dat wordt 2,1 miljoen. Het CDA krijgt 1,5 miljoen, 12 procent meer, de VVD 1,8 (plus 28 procent) en D66 ruim acht ton (3,4 procent).

De subsidie is vooral gebaseerd op het aantal zetels in de Tweede Kamer. Alle partijen op het GPV na gaan er met de nieuwe subsidieregels op vooruit.

Partijen die bij de bodem van hun verkiezingskas zijn aanbeland, hebben evenwel niet direct reden tot juichen. Uitdrukkelijk zijn namelijk campagneactiviteiten uitgesloten bij de toekenning van de subsidie. Maar dankzij de beproefde vestzak-broekzak-methode kunnen de partijen dankzij de subsidie toch wel wat geld vrij maken voor de verkiezingskas.