STE bekijkt optieverkoop Philips

Philipsbestuurder A. van der Poel heeft deze week, voorafgaand aan het bekendmaken van het opstappen van topman Roel Pieper, 4600 opties verzilverd waarbij hij een winst boekte van 513.000 gulden. De transactie is door het elektronicaconcern bij de beurstoezichthouder Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) aangemeld.

Deze aanmelding bij de STE is sinds april verplicht om misbruik van voorkennis te voorkomen. Bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen mogen geen aandelen of opties van het eigen bedrijf te gelde maken wanneer zij over koersgevoelige informatie beschikken voordat deze publiek is gemaakt. De vraag is nu of het vertrek van Pieper koersgevoelige informatie is.

Een woordvoerder van Philips bevestigde vanmorgen dat Van der Poel, verantwoordelijk voor de halfgeleiders-divisie van Philips, reeds voor het verzilveren van de opties op de hoogte was van het vertrek van Pieper. Deze werd gezien als gedoodverfde opvolger van de huidige bestuursvoorzitter Cor Boonstra. ,,Van der Poel heeft juist gewacht met de transactie tot het nieuws over de overeenkomst met de Koreaanse LCD-producent LG Electronics ter waarde van drie miljard gulden in de koers verwerkt was'', zegt de woordvoerder. Na het vertrek van Pieper wordt ook Van der Poel gezien als potentiële presidentskandidaat.

,,Van der Poel was zich ervan bewust dat de STE de transactie zou kunnen veroordelen, maar wij denken niet dat Piepers vertrek als koersgevoelig kan worden aangemerkt'', aldus de woordvoerder. De koers van het aandeel Philps sloot woensdag, de eerste beursdag na het bekendmaken van Piepers vertrek, 0,4 procent lager op 86,30 euro, terwijl de beursgraadmeter AEX woensdag 1,4 procent hoger eindigde.

De afdeling Corporate Internal Audit van Philips keurde de optieverkoop goed, voordat Van der Poel daadwerkelijk tot de transactie overging omdat het bedrijf het vertrek van Pieper niet als koersgevoelige informatie beschouwt. Voordat het nieuws aan het eind van dinsdagmiddag bekend werd gemaakt, was de aandelenbeurs van New York, waar ook in Philips-aandelen gehandeld wordt, nog open.

De Amerikaanse beurs maakte geen bezwaar tegen het bekendmaken van Piepers opstappen voor sluiting van Wall Street. Het concern voelt zich hierdoor gesterkt in zijn mening dat het geen koersgevoelige informatie betrof.

,,Van der Poel is bereid de transactie terug te draaien op het moment dat de STE van mening is dat zich onoirbare praktijken hebben voorgedaan'', aldus de Philips-zegsman. Bij de STE was vanmorgen niemand bereikbaar voor commentaar.