Scheuring dreigt in Congrespartij India

Vier maanden voor de Indiase verkiezingen dreigt de Congrespartij in tweeën te worden gesplitst. Gisteren zette het bestuur drie hoge functionarissen uit de partij omdat zij afgelopen weekeinde hadden gesteld dat partijvoorzitter Sonia Gandhi geen premier mag worden wegens haar Italiaanse afkomst. Sonia, de 52-jarige weduwe van de vermoorde oud-premier Rajiv Gandhi, trad maandag af als voorzitter wegens de uitlatingen van de drie.

De dissidenten – oud-minister van Defensie en de huidige leider van de oppositie Sharad Pawar, oud-voorzitter van het Lagerhuis Purno Sangma en Tariq Anwar – liet vanochtend doorschemeren van plan te zijn een nieuwe partij op te richten. Zij willen dat in de grondwet komt te staan dat de president, de vice-president en de premier van Indiase origine moet zijn.

De splitsing van de Congrespartij betekent een grote tegenvaller van de partij, die het afgelopen jaar onder de leiding van Sonia Gandhi uit een diep dal leek op te krabbelen. Met name in Maharashtra, de deelstaat waarvan Bombay de hoofdstad is, zal de Congrespartij vermoedelijk veel stemmen verliezen aan de nieuwe partij van Sharad Pawar, die in het westen van India zeer populair is. Maharashtra, het industriële en financiële bolwerk van India, levert 48 van de 544 leden van het parlement in New Delhi.

Bij de vorige landelijke verkiezingen won de Congrespartij, vooral dankzij Pawar, 37 van de 48 zetels.