Rotterdam in as

In het Cultureel Supplement van 14 mei schreef H.J.A. Hofland onder de titel Bijkomende schade dat er, afgezien van Zadkines beeld Verwoeste stad en een muur aan de Oude Binnenweg, niets meer in het huidige Rotterdam verwijst naar het bombardement op de stad, nu 59 jaar geleden. Die observatie is onjuist. Eind jaren '80 is een stichting opgericht om een blijvend `aandachtscentrum' voor het bombardement op Rotterdam te verwezenlijken. In opdracht van deze stichting ontwierp de architect J. Hoogstad een `video-sculptuur', ter plaatsing in de Grote of Sint-Laurenskerk. Zo zou de herinnering aan het bombardement levend worden gehouden, juist in de kerk die zelf het symbool is van de wederopbouw van Rotterdam.

In 1995 werd dit aandachtscentrum in gebruik genomen. Het bestaat uit een zwarte kap die vrij in de ruimte van het kerkgewelf hangt. Op deze `sculptuur' is de projectie mogelijk van een audiovisuele productie die op basis van historisch materiaal werd vervaardigd door de faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Bezoekers aan de kerk kunnen een band met film- en geluidfragmenten over die meidagen in Rotterdam in werking stellen; van deze mogelijkheid wordt bijna dagelijks gebruik gemaakt. Onder de kap ligt een speciaal vervaardigd tapijt met daarin geweven de dichtregel `Gisteren werd Rotterdam van steen tot as'. De regel is ontleend aan het gedicht `De Vernietiging' uit 1942 van Alfred Kossmann.

    • T.R. Noorman
    • Hervormd Predikant te Rotterdam