Rentree Verlaat en Van Hooijdonk in selectie Oranje

Voor het eerst zal het Nederlands elftal de Brazilianen op Braziliaans grondgebied treffen. De twee teams spelen op zaterdag 5 juni in Salvador en op dinsdag 8 juni in Goiana twee oefenwedstrijden tegenelkaar. Voor Nederland gelden de duels als een voorbereiding op het Europees kampioenschap van volgend jaar, de Brazilianen wacht drie weken later in Paraguay het toernooi om het Zuid-Amerikaanse kampioenschap, de Copa America.

Bondscoach Rijkaard heeft voor de tiendaagse trip naar Brazilië 21 spelers geselecteerd. Verrassende nieuwe namen zijn in de groep Frank Verlaat en Pierre van Hooijdonk. Verlaat, de centrale verdediger die voor VfB Stuttgart uitkomt, speelde zijn laatste en enige interland in februari 1995 tegen Portugal. Van Hooijdonk maakte vorig jaar zomer tijdens het wereldkampioenschap nog deel uit van de selectie. De spits van Nottingham Forest maakte een slecht seizoen door. Aanvankelijk speelde hij niet, vervolgens scoorde hij acht keer, maar kon hij niet verhinderen dat hij met zijn club degradeerde uit de Premier Division.

De twee spelers hebben hun selectie te danken aan de afwezigheid van Bergkamp (vliegangst), Stam, Van Gastel, Mulder, Hasselbaink, Kreek (allen geblesseerd) en Mols (huwelijk). Boussatta en Reuser, die nog meespeelden in de laatste oefeninterland tegen Marokko, vielen af. De Nederlandse spelers van Barcelona (Kluivert, Frank en Ronald de Boer, Cocu, Reiziger en Zenden) zijn in tegenstelling tot de vorige wedstrijd van Oranje weer allemaal beschikbaar.

Rijkaard zegt in de twee wedstrijden tegen Brazilië niet te willen experimenteren zoals hij tegen Marokko deed. ,,Het zullen twee zware wedstrijden worden. Voor iedere speler is het een uitdaging in Brazilië te spelen. In een land met zoveel voetbaluitstraling wil iedereen het beste laten zien'', wist Rijkaard. Over de selectie van Van Hooijdonk zei hij: ,,Hij is altijd goed gemotiveerd. Hij legt zijn hele ziel en zaligheid erin. Door het ontbreken van veel spitsen, moet ik hem weer oproepen.''

De eerste wedstrijd wordt gespeeld in Salvador de Bahia, een stad aan de noordoostkust van Brazilië. De tweede wedstrijd is in Goiana, een stad in het binnenland, 200 kilometer ten westen van Brasilia. In beide stadions is plaats voor ruim 80.000 toeschouwers. Rijkaard is ter ore gekomen dat de burgemeester van Goiana op 8 juni wil dat iedereen een vrije dag krijgt. ,,Voor zoveel mensen in Brazilië spelen is voor iedereen een aparte belevenis'', vindt Rijkaard.

De nieuwe Braziliaanse bondscoach Wanderley Luxemburgo, opvolger van Zagallo, maakte gisteren in Rio de Janeiro ook de Braziliaanse selectie bekend. Het riep vooral oude bekenden en spelers uit Europa op, zoals Ronaldo, Leonardo, Roberto Carlos, Rivaldo, Denilson en Taffarel. Elber, Cafu en Vampeta zijn geblesseerd. Juninho, Anderson en Amoroso zijn hun vervangers. Luxemburgo kan niet beschikken over spelers van Braziliaanse topclubs omdat deze in de play-offs van de Braziliaanse competitie actief zijn. Een van hen is Romario, tegenwoordig bij Flamengo, die onlangs zijn rentree maakte. Romario raakte bovendien woensdag bij een wedstrijd geblesseerd aan zijn lies.

De selecties: Nederland: Frank en Ronald de Boer (Barcelona), Van Bronckhorst (Glasgow Rangers), Cocu (Barcelona), Davids (Juventus), Van Hintum (Vitesse), Van Hooijdonk (Nottingham Forest), Kluivert (Barcelona), Konterman (Feyenoord), Van Nistelrooy (PSV), Ooijer (PSV), Overmars (Arsenal), Reiziger (Barcelona), Van der Sar (Ajax), Seedorf (Real Madrid), Verlaat (VfB Stuttgart), Van Vossen (Feyenoord), Westerveld (Vitesse), Winter (Inter), Van Wonderen (Feyenoord) en Zenden (Barcelona)

Brazilië: Taffarel (Galatasaray), Bosco (Sport Recife); Antonio Carlos (Roma), Aldair (Roma), Joao Carlos (Cruzeiro) (Gremio), Roberto Carlos (Real Madrid); Dede (Borussia Dortmund), Giovanni (Barcelona), Rivaldo (Barcelona), Emerson (Bayer Leverkusen), Ze Roberto (Bayer Leverkusen), Flavio Conceicao (Deportivo La Coruna), Juninho (Atlético de Madrid), Mascos Paulo (Cruzeiro), Leonardo (AC Milan); Ronaldo (Internazionale), Sonny Anderson (Barcelona), Amoroso (Udinese) en Denilson (Real Betis).