Ramsj

Jacqueline Darmawie-Van Oijen (e.a.): Indonesië; Odyssee-handboek voor reizigers. Ingenaaid, Babylon-De Geus 1996, van ƒ75,- voor ƒ35,-, Steven Sterk Utrecht.

`De Nederlandse reiziger kan alle Rough Guides en Lonely Planet-gidsen de deur uit doen,' schreef de Volkskrant naar aanleiding van de voortreffelijke Odyssee-handboeken van Babylon/De Geus. Ook dit deel over Indonesië beantwoordt ruimschoots aan die grote reputatie: bijna elfhonderd bladzijden met historische en culturele achtergronden, aangevuld met routebeschrijvingen, praktische tips, kaarten en zelfs een taalgidsje met Bahasa Indonesia. Bij Steven Sterk liggen ook de delen over China en Vietnam in de ramsj (respectievelijk van ƒ69,90 voor ƒ29,90, en van ƒ45,- voor ƒ19,90).

Michael Balfour: Megalithic mysteries. Gebonden, Parkgate Books 1997, van ƒ72,60 voor ƒ29,95.

The English Bookshop Amsterdam.

Overzicht van zo'n tweehonderd prehistorische monumenten – steencirkels, grafkamers, menhirs en hunebedden – in Europa en Noord-Afrika. De Britse eilanden zijn het ruimst vertegenwoordigd, met onder meer de steencirkels bij Limerick en Amesbury in Wiltshire (Stonehenge) en de neolithische nederzetting bij Skara Brae op de Orkney's. Gedegen tekst en nauwkeurige routebeschrijvingen. De prachtige foto's zijn van Bernd Siering.

G.W.F. Hegel: Vorlesungen über die Philosophie der Religion (drie delen). Ingenaaid, Felix Meiner Verlag 1993, van ƒ187,95 voor ƒ95,-. Boekhandel Roelants Nijmegen (024-3221734).

Fraaie uitgave van de reeks colleges die Hegel tussen 1821 en 1831 hield over religie, een van de domeinen (naast kunst en filosofie) van wat Hegel `de abolute geest' noemde. Zware kost, waarbij de niet-Hegeliaanse lezer toch vaak zal moeten denken aan de beroemde woorden van Schopenhauer die, na eerst Fichte en Schelling onderuitgehaald te hebben, schreef: `De grootste brutaliteit evenwel in het opdissen van bare onzin, in het samenlijmen van zinledige, dolzinnige woordopeenhopingen zoals men die tot nu toe alleen in gekkenhuizen had gehoord, trad eindelijk met Hegel op.'

Ook bij Roelants: Von Hegel zu Nietzsche, de klassieke studie (uit 1941) van Karl Löwith over de negentiende-eeuwse filosofie, toegespitst op de revolutionaire draai die Marx voor Hegels absolute geest in petto had (van ƒ102,20 voor ƒ55,75).

Lisa Alther: Vijf minuten in de hemel. Paperback, Contact 1995, van ƒ39,90 voor ƒ12,50. Steven Sterk.

`Een roman over hooggespannen verwachtingen en onheilspellend verlies,' zo belooft de flaptekst van dit boek waarin Alther voor het eerst nadrukkelijk de liefde (ook de seksuele) tussen vrouwen op de voorgrond plaatst. Hoofdpersoon is het stoere, jongensachtige meisje Jude dat al vroeg haar geliefde moeder heeft verloren. En er staat haar inderdaad nog meer `onheilspellend verlies' te wachten: haar hartsvriendin Molly (auto-ongeluk), haar biseksuele vriend Sandy (gewelddadige rellen), en bovenal haar grote liefde Anna (drank, geelzucht, ouderdom). Bij het Martyrium zijn te vinden: The tailor of Panama, de voorlaatste thriller van John Le Carré (ƒ12,50), en The gospel according to the son, de veelgeprezen roman van Norman Mailer over het leven van Jezus, verteld (als was het een autobiografie) door de hoofdpersoon zelf (van ƒ54,45 voor ƒ14,95).

Dean King: Every man will do his duty. Gebonden, Henry Holt 1997, van ƒ57,75 voor ƒ24,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Interessante bundel met ooggetuigenverslagen van Engelse zeelieden die deelnamen aan de Franse Oorlog (1793-1802) en de Napoleontische Oorlog (1803-1815). Het was de `great age' van admiraal Nelson en die is dan ook ruim aanwezig in de vaak zeer uitvoerige verhalen: vanaf de beroemde zeeslagen die hij voerde bij Kaap St.Vincent en bij de monding van de Nijl, tot aan zijn dood (indringend beschreven door de scheepsarts William Beatty) bij Trafalgar in 1805.

David Underwood: Oscar Niemeyer and the architecture of Brazil. Gebonden, Rizzoli 1994, van ƒ149,- voor ƒ34,95. Nayler & Co Den Haag (070-3605454).

Mooi uitgegeven boek (met werkelijk schitterende foto's) over het werk van Oscar Niemeyer, de befaamde, in 1907 geboren Braziliaanse architect die aanvankelijk het modernisme van Le Corbusier was toegedaan, maar later een eigen vrije stijl ontwikkelde op basis van `the curving organic forms of Brazil,' zoals Underwood het omschrijft. Veel aandacht voor het mammoetproject van Niemeyer: de bouw in de jaren zestig en zeventig van Brasilia, de nieuwe hoofdstad van het land.

Stephen Jay Gould: Dinosaur in a haystack; relections in natural history. Ingenaaid, Jonathan Cape 1996, van ƒ58,35 voor ƒ17,50. Het Martyrium.

Stephen Jay Gould: Life's grandeur; the spread of excellence from Plato to Darwin. Pbk, Jonathan Cape 1996, van ƒ66,10 voor ƒ14,95. Het Martyrium.

Het monster van Frankenstein, fossielen, paddestoelen, stokpaardjes, honkbal, het beroemde skelet van Lucy, het uitsterven van diersoorten, de film Jurassic Park, eugenetica, creationisme, bijenwas, Darwin en Linnaeus – zie daar een paar onderwerpen (en er zijn er nog veel en veel meer) die aan de orde komen in deze twee bundels van de paleontoloog Gould, de meester van het wetenschappelijke essay. Hoe divers zijn onderwerpen ook zijn, hun gemeenschappelijke noemer is steeds dezelfde: de wonderbaarlijke gang van de menselijke evolutie.

    • Henk Lagerwaard