Pas verschenen

Karel Glastra van Loon: De passievrucht. Veen, 239 blz. ƒ34,90

Romandebuut van journalist/televisiemaker Karel Glastra van Loon (1962) waarin de vader van een dertienjarige zoon ontdekt dat hij al zijn leven lang onvruchtbaar is.

P. Kralt: `Paradoxaal is het gehele leven'. Het oeuvre van Vestdijk. Amsterdam University Press, 198 blz. ƒ35,–

Tien opstellen waarin Piet Kralt, gewezen (eind)redacteur van de Vestdijkkroniek, beschouwingen over poëzie en essay afwisselt met analyses van romans en studies over Vestdijks werkwijze en thema's. Terugkerende thema's zijn onder andere: dood, liefde, macht, schuld en de paradox.

Nell Stroud: Circusmeisje. Vert. Marijke Koch, Meulenhoff, 315 blz. ƒ39,90

Nell Stroud (Oxford, 1973) ging na haar studie Engelse literatuur bij het circus. In haar debuut vertelt ze over het circusleven en de mensen die er werken – clowns, trapezewerkers, koorddansers, dierenverzorgers. Zie ook het interview met Nell Stroud deze week op pagina 6 van het CS.

Christian Jacq: De zwarte farao. Vert. Ingrid Jap-Tjong, Luitingh-Sijthoff, 319 blz. ƒ34,90

Van de man die furore maakte met zijn vijf romans over Ramses de Grote, Christian Jacq (Parijs, 1947), is nu een boek verschenen over Pianchi, de Nubische farao die Egypte regeerde van 747-715 c.Chr.

Emile Zola: Thérèse Raquin. Vert. Jelle Noorman, De Arbeiderspers, 225 blz. ƒ39,90

Nieuwe vertaling van Emile Zola's naturalistische roman uit 1867. Het is het verhaal van een ongelukkig getrouwde vrouw die samen met haar minnaar haar echtgenoot vermoordt en vervolgens zelfmoord pleegt.

Aldous Huxley: Heerlijke nieuwe wereld. Vert. Pauline Moody, Element, 240 blz. ƒ34,50

Ook in een nieuwe vertaling: Aldous Huxley`s toekomstroman Brave New World uit 1932.

Jean Cocteau: Dagboek van een duizendkunstenaar 1942-1965. Vert. Joop van Helmond. De Arbeiderspers, privé-domein, 331 blz. ƒ59,90

Bij zijn dood in 1963 liet dichter, portrettist, schilder, toneelschrijver, romancier, cineast Jean Cocteau een aantal dagboeken na. In de reeks privé-domein is nu een selectie uit de dagboekaantekeningen uit de jaren 1942-1965 verschenen. Joop van Helmond maakte hiervoor een keuze uit het Journal sous l'occupation dat Cocteau tijdens de oorlogsjaren bijhield, en uit de tot nu toe verschenen delen van zijn Le passé defini.

Alan Warner: De Sopranen. Vert. Joop van Helmond, De Arbeiderspers, 315 blz. ƒ45,-

`Ik wil mijn geboortestreek vereeuwigen in de literatuur. Er een monumentaal oeuvre om heen bouwen, net als Camus om Algiers of Dostojevski om Sint Petersburg.' Aldus de in het Schotse havendstadje Oban geboren schrijver Alan Warner (1964) in in deze krant (CS 4.4.97). In zijn derde roman figureren vijf uit Oban afkomstige tienermeisjes die voor een optreden met het schoolkoor naar een naburige grote stad afreizen en zich daar te buiten gaan aan drank, mannen en sex.

Sue Townsend: Spookkinderen. Vert. Dorien Veldhuizen, De Prom,

208 blz. ƒ29,90

Roman uit 1997 van de schrijfster van The Secret Diary of Adrian Mole, Sue Townsend, over twee stellen uit verschillende maatschappelijke lagen van wie het leven bepaald wordt door al dan niet geaborteerde baby's. `Townsend schildert de klassentegenstellingen zwart en wit. Dat is het zwakke punt van deze roman, die verder zeker onderhoudend is en goed werd opgebouwd met de nodige cliffhangers.' (Margot Engelen, Boeken 7.1.98)