Opnieuw schietpartij op school VS

Terwijl de Amerikaanse senaat gisteren instemde met verscherping van de wapenwetgeving, richtte een scholier, precies een maand na de schietpartij in Littleton, opnieuw een bloedbad aan op een school.

In Conyers, een voorstad van Atlanta, verwondde een 15-jarige jongen gisteren zes medeleerlingen toen hij kort voor aanvang van de lessen in de kantine begon te schieten. Er vielen geen doden.

De jongen, die gedeprimeerd was over een verbroken relatie met zijn vriendinnetje, is gearresteerd. Nadat hij met een pistool en een geweer in het wilde weg had geschoten, liet hij het geweer vallen en liep hij naar buiten. Daar zakte hij op zijn knieën en stak hij het pistool in zijn mond. Maar hij haalde de trekker niet over. Toen een conrector op hem afkwam en om het pistool vroeg, overhandigde de jongen het. Daarop zou hij in tranen zijn uitgebarsten en hebben gezegd: ,,Mijn God, ik ben zo bang.''

De Heritage High School is een zeer goed aangeschreven school, waar 80 procent van de leerlingen doorstroomt naar de universiteit. Na het bloedbad in Littleton, waarbij vijftien doden vielen, had de leiding van Heritage High een brief aan de ouders van de 1.300 leerlingen gestuurd, om hun te verzekeren dat zoiets op hùn school onwaarschijnlijk was. Het hele schooljaar is er een gewapende politie-agent in het gebouw.

Omdat het gisteren voor de hoogste klassen de laatste schooldag was, dachten veel leerlingen toen ze het schieten hoorden dat iemand een grap uithaalde – zoals vaak aan het eind van het schooljaar gebeurt. Woensdag nog had een leerling 2.000 krekels in de school losgelaten.

President Clinton, die gisteren in Littleton was om te spreken met scholieren en ouders van de slachtoffers, noemde de schietpartij in Conyers ,,diep verontrustend voor mij en alle Amerikanen''.

Onder druk van de Democraten stemde de Senaat gisteren voor een aanscherping van een wetsvoorstel voor de regulering van vuurwapens. Met een meerderheid van één stem bepaalden senatoren dat wapens op vuurwapenshows alleen verkocht mogen worden als de verkoper de achtergrond van de koper bij de politie heeft nagetrokken. Ook wie zijn wapen naar de lommerd heeft gebracht, moet een onderzoek naar zijn achtergrond ondergaan voor hij het weer terug kan krijgen. De doorslaggevende stem werd uitgebracht door vice-president Gore, een zeldzame gebeurtenis omdat de vice-president alleen stemt als de stemmen anders staken.