Netwerken

Het breiwerk uit de wereld van onze moeders en grootmoeders is definitief vervangen door het netwerk. Er rest mij geen andere conclusie na het symposium `Vrouwen aan de top; een onvoltooid proces', dat deze week aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd gehouden.

Het woord `netwerk' werd op deze middag ongeveer 489 keer gebruikt. Dat maakt zo'n woord er niet sympathieker op, het begint op het laatst als zand tussen de tanden te knarsen. Veel deskundige spreeksters vonden overigens dat vrouwen niet zozeer met elkaar, maar juist met mannen moeten netwerken. Wie ben ik om daar tegen te zijn?

Ik citeer even Hanja Maij-Weggen, die de aanwezige vrouwen een aantal spelregels voorhield die ze moeten hanteren om de top te bereiken. ,,Een andere spelregel: vrouwen aan de top treffen daar veel meer mannen dan vrouwen aan. Dat dwingt vrouwen om zich in de mannelijke netwerken te bewegen. Anders hoor je er niet bij en nog lastiger: je weet onvoldoende wat er omgaat. Hier geldt dat het niet nodig is om op uitnodigingen te wachten. Ga na waar, wanneer en hoe de netwerken functioneren en ga er naar toe. Houd er rekening mee dat de gemiddelde belangstelling van mannen iets anders ligt dan die van de gemiddelde vrouw. Lees en leer wat bij over de thema's zodat je in die netwerken niet met de mond vol tanden staat als het even niet over het eigen vakgebied gaat.''

Welke thema's bijvoorbeeld? Nou, wist Maij, mannen hebben het vaak over `auto's en sport'. ,,Ik heb me een paar thema's en quotes aangeleerd waarvan hun mond openvalt omdat ze het niet van een vrouw verwachten.'' (Je wilt als man met Maij praten over de nieuwe Europese quota voor de zwaardvisvangst, en ze begint over de transfer van Jari Litmanen of het laatste nummer van Playboy.)

Ook Anne Marie Stordiau, directeur Voorlichting van het ministerie van Justitie, kwam met belangrijke adviezen aangaande de techniek van het netwerken. ,,Ik zie vrouwen op recepties te veel van persoon naar persoon vliegen. Geen wonder dat ze dan 's avonds doodmoe thuiskomen! Beperk je tot twee goede gesprekken, dat is voldoende.'' (Ik ken genoeg mannen die volledig bereid zijn tot zulke goede gesprekken.)

Stordiau was voorlichter van ex-minister Winnie Sorgdrager en wist te vertellen waarom het met haar slecht was afgelopen. Netwerkverwaarlozing – daar kwam het door. Stordiau: ,,Zij is heel goed in de inhoud, maar ze lette te weinig op de politieke omgeving. Je ziet dat dat niet tot succes leidt. Je kunt beter netwerken, wheelen en dealen.''

In `vrouwensolidariteit' geloofde Stordiau al helemaal niet. ,,Daar zijn mannen allergisch voor. Ik zag dat ook bij Sorgdrager: ik werd er bijna door meegezogen.''

Stel je voor! Gelukkig wist Stordiau haar plaats aan de top, te midden van die allergische kerels, te behouden. Als Sorgdrager zich nog wat laat bijscholen over auto's en sport, komt het met haar ook nog wel goed.