NAVO mijdt luchtruim kerncentrale Bulgarije

De NAVO heeft met Bulgarije afgesproken dat NAVO-vliegtuigen die worden ingezet tegen Joegoslavië en die gebruik maken van het Bulgaarse luchtruim, zich niet in de buurt van de kerncentrale van Kozlodoej zullen vertonen. Aldus moet worden voorkomen dat een NAVO-bom per ongeluk de kerncentrale treft of dat die wordt geraakt door een Joegoslavische afweerraket. Dat meldde gisteren de BBC.

De centrale van Kozlodoej ligt in het noordwesten van Bulgarije, op rond honderd kilometer van de grens met Joegoslavië. De NAVO mag sinds kort van de Bulgaren gebruik maken van de luchtruim van Bulgarije en doet dat regelmatig sinds ze gebruik mag maken van bases in Turkije. De milieuorganisatie Greenpeace had zich eerder bezorgd getoond over de mogelijkheid van beschadiging van de toch al niet veilige kerncentrale in het kader van de luchtacties tegen Joegoslavië. Een treffer op Kozlodoej, aldus een woordvoerder van Greenpeace, zou ,,consequenties hebben voor heel Europa''. Sinds het begin van de NAVO-bombardementen op Joegoslavië zijn vijf NAVO-raketten en één Joegoslavische raket in Bulgarije terechtgekomen.