Met het circus de wereld rond

Olifanten, tijgers of andere beesten zie je niet in het circus dat in Amsterdam staat, naast het Olympisch Stadion. Het is een bijzonder circus. Je kunt er alleen mensen zien. Ze zingen en dansen en doen spectaculaire kunstjes. In touwen die aan het plafond hangen en op wiebelige palen. Over de hele wereld kwamen miljoenen mensen naar de shows kijken. Ook beroemde mensen, zoals Sylvester Stallone en Janet en Michael Jackson. Dit circus heet Cirque du Soleil, dat is Frans voor 'Circus van de zon'. Het blijft tot de zomer in Nederland. En: er treden een paar kinderen in op.

Een van die kinderen is Audrey Brisson-Jutras (14). Net als het circus komt ze uit Canada, maar daar is ze bijna nooit. Toen ze vier was, ging Audrey voor het eerst mee met het circus. Dat kwam door het werk van haar vader: hij bedenkt muziek voor de shows. Op haar elfde kreeg Audrey zelf ook een baan bij het circus. Haar vader vroeg of ze zijn liedjes wilde zingen. Dat wilde Audrey wel, want ze is gek op muziek. Voor de lol speelt ze piano en cello, en ze loopt de hele dag te zingen. Net als haar moeder, die zangeres is. Audrey kreeg een hoofdrol in Quidam (dat spreek je uit als: Kiedam), de nieuwste show van Cirque du Soleil. Daarmee reisde ze drie jaar door Amerika voordat ze naar Nederland kwam.

Aan het begin van de voorstelling krijgt Audrey een blauw hoedje. Als ze dat opzet, belandt ze in een toverwereld. Daar ziet ze mensen door de lucht vliegen en iemand zonder hoofd. Een man draait rondjes in zo'n rad als hamsters in hun kooitje hebben. Maar dan veel groter. Tussen de nummers door zingt Audrey mooie liedjes met een zuivere stem. Die liedjes werden ook opgenomen voor een cd. Soms moet Audrey twee keer per dag optreden. Dat vindt ze "best zwaar". Daarom geniet ze extra van vrije dagen. "Dan ga ik winkelen met mijn moeder, of lezen, slapen of gewoon relaxen."

In de voorstelling komt Audrey ook kinderen tegen: vier Chinese meisjes doen een act met diabolo's. Dat zijn grote jojo's die niet aan een touw vastzitten. Ieder meisje houdt twee stokjes vast waartussen een draad zit. Daarop laat ze de jojo glijden, springen en balanceren. Het ziet er moeilijk uit, maar de meisjes lachen. Xue Zhao (12), Xin Zhao (13), Siqi Yuan (13) en Di Wu (13) zeggen dat de diabolo heel soms valt tijdens een voorstelling. Om nog beter te worden, oefenen ze elke dag een uur. Al op hun negende gingen ze in China naar een circusschool. Toen ze tien waren, mochten ze bij een groep acrobaten. Daar ontdekte Cirque du Soleil ze. Dit circus vinden de meisjes leuk omdat het door de hele wereld reist en omdat er aardige mensen werken, uit meer dan twintig landen. Helaas spreken die geen Chinees. Iedereen praat Engels met elkaar. Ook missen ze hun vriendinnen en hun ouders, die niet mee konden omdat ze in China werken.

De circusartiesten slapen in hotels en appartementen in de stad. Overdag zijn ze in het tentendorp dat bij het circus hoort. In een van de tenten wordt geoefend, in een andere tent is een keuken, en er is zelfs een school. Want ook circuskinderen moeten sommen maken en woordjes leren. Hun dag in het circus begint om elf uur. Dan gaan de kinderen naar hun leraar, die tot vier uur lesgeeft. Daarna zijn ze vrij tot de avondvoorstelling. In de tussentijd gaan ze oefenen, kletsen, kaarten of hun gezicht schminken. Audrey vult die uren met haar nieuwste hobby: luchtballet. Van andere artiesten leert ze hoe je kunstjes moet doen in hoepels die hoog in de tent hangen.

Amélie Landry (12) uit Canada vindt haar circusleven "geweldig". Ze speelt Audrey's rol als die vrij heeft, om de dag. Het is de eerste keer dat Amélie meereist. Hiervoor zat ze ook in de showbusiness. Ze zong in reclamefilmpjes en in de Franse versie van de Lion King II. Toen Cirque du Soleil nieuwe artiesten zocht, deed ze auditie. "De eerste twee weken waren niet leuk", zegt ze. "Ik was heel eenzaam." Ook háár ouders moesten thuisblijven voor hun werk en Amélie's zusje moet gewoon naar school. "Maar nu heb ik hier veel vrienden." Binnenkort komt haar vader naar Nederland; daar verheugt ze zich op. Vanaf juni reist het circus naar andere Europese steden. Tussen elke stad heeft Amélie een week vrij, maar haar contract is pas over twee jaar afgelopen. Of ze dan in Canada blijft, weet Amélie nog niet. "Misschien mag ik wel mee met de volgende show."

Het Cirque du Soleil bijft t/m 6 juni in Nederland. Di t/m vr is er dagelijks een voorstelling om 20u. Za kun je om 16u en om 20u naar het circus. Zondag is Quidam te zien om 13u en om 17u. Reserveren: tel. 0900-0106. Prijzen: tussen ƒ 59,- en ƒ 89,-. Kinderen tot 12 jaar krijgen ƒ 10,- korting.

    • Eveline Stoel